Megtartotta első ülését az a koordinációs munkacsoport, amely a gazdasági migrációkat kutatja majd, és az agyelszívást hivatott megállítani munkájával, írja a Tanjug. A munkacsoport célja, hogy választ találjon a kérdésre: hogyan kellene itt tartani a fiatal szakembereket Szerbiában és hogyan kellene visszacsábítani azokat, akik már elmentek?

A munkacsoport elnökének Zoran Đorđević munkaügyi minisztert javasolták, ahhoz pedig, hogy a csapat valóban elkezdjen dolgozni, a kormánynak zöld fényt kell adnia, ezt pedig vélhetően már most csütörtöki ülésén megteszi.

A testületet azt követően hozták létre, hogy Németország bejelentette, a jövőben tárt karokkal várja az Európai Unión kívülről érkező szakkádert is. A munkacsoport először egy migrációs stratégiát, majd akciótervet is kidolgoz.

Az első ülésen az a megállapodás született, hogy a testület havonta legalább két alkalommal összeül, amennyiben szükség mutatkozik rá, akkor pedig több ülést is tartanak.

A munkaügyi minisztérium mellett a csoport tagjai között szerepelnek a tartományi kormány, a minisztériumok, a Koszovó Iroda, a Belgrádi Egyetem, a szakszervezetek, a SANU, a Városok és községek Állandó Konferenciája, a NALED, és a vállalkozók képviselői is.

Đorđević arra a kérdésre, hogy évente hány fiatal hagyja el az országot nem tudott válaszolni, azt mondta, nincsenek pontos adatok, mert sokan feketén vállalnak munkát külföldön. A miniszter szerint arról sincsenek adatok, hogy hány fiatal szerbiai tanul külföldön.