A magyar csapat érmek számában is minden idők legeredményesebb kontinensviadalán van túl, ugyanis négy arany-, négy ezüst- és egy bronzéremmel összesen kilenc dobogós helyezéssel zárt vasárnap.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba, Krueger Cole összeállítású férfi váltó a hazai közönség által hajtott holland négyest nagy csatában múlta felül vasárnap, amivel történelmi sikert aratott, ugyanis ezt megelőzően ebben a számban még nem született magyar aranyérem.

A Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Knoch Marta, Somogyi Barbara alkotta női négyes végig a harmadik helyen korcsolyázva szerezte meg a bronzérmet a hollandok és oroszok mögött.

Az 5000 méteres férfi váltódöntő nagyon hamar kétesélyesre redukálódott, mivel a franciák és az olaszok már a táv elején elestek. Az élen korcsolyázó magyarok nem diktáltak erős tempót, így a két leszakadt kvartett szinte már felért a magyar-holland párosra, csakhogy ekkor a hollandok élre álltak és elképesztő sebességet diktáltak, a francia-orosz duó pedig azonnal lemaradt. Végig a hazai csapat vezetett a hajrában, a magyaroknak csak az utolsó váltásnál sikerült előzniük, amikor Liu Shaoang lökte be bátyját, Liu Shaolin Sándort.

Liu Shaolin Sándort 1500 méteren is aranyérmet nyert a hétvégi Európa-bajnokságon, 500 és 1000 méteren ezüstérmes lett. Összetettben is elhozta az aranyat, Magyarországnak ez az első ilyen érme.

Liu Shaoang az 500 méteres versenyt nyerte meg, 1500 méteren ezüstérmet szerzett. Összetettben is ezüstérmes lett.

 


Nyitóképünk illusztráció