Aleksandar Vučić szerb államfő számos új intézkedést ismertetett, melyek értelmében szigorodnak a különböző bűncselekmények miatt kirótt büntetések, és azt mondta, elfogadták Igor Jurić indítványát is, hogy a legsúlyosabb bűncselekményekért, mint amilyen a többszörös gyilkosság és a gyermekgyilkosság, kiszabható legyen az életfogytiglani börtönbüntetés, tudatja az N1 Televízió.

Vučić a nemzetbiztonsági tanács ülését követően azt nyilatkozta, hogy megnövelik a minimálisan és a maximálisan kiszabható büntetések mértékét is, az erőszakos bűncselekmények elkövetőit pedig drákói szigorral fogják büntetni, legyen szó akár családon belüli erőszakról, vagy gyilkosságról.

A szerb elnök azt mondta, hogy a bűnözés ellen indított harc valódi és meggyőző lesz, és hogy e tekintetben Szerbiában egy hónap alatt minden meg fog változni.

Vučić kiemelte, hogy az életfogytiglani börtönbüntetés bevezetése kapcsán számít az Európai Unió támogatására, ugyanis míg Németországban van ilyen jellegű büntetés, de ez a Balkánon nem létezik.

Az államfő hangsúlyozta, a rendőrség és az ügyészség pénteki akciója megmutatta, hogy az állam nemcsak szembesül a bűnözés legsúlyosabb formáival, de feltett szándéka, hogy azokat, valamint a korrupciót legyőzze.

Nyitókép: Tanjug / Dragan Kujundžić