A macedón parlament pénteken megszavazta azt az alkotmánymódosítást, amelynek értelmében az országot a jövőben Észak-Macedóniának fogják hívni, tudósít a Vajdasági RTV.

A 120 tagú törvényhozás 81 képviselője szavazott igennel a javaslatra. Az alkotmánymódosításhoz kétharmados többségre volt szükség. A legnagyobb ellenzéki párt, a VMRO-DPMNE bojkottálta az ülést.

Szkopje részéről ezzel lezárult a Görögországgal huszonhét évig tartó névvita. Már csak a görög parlamentnek kell ratifikálnia a két ország megállapodását, amelyet tavaly júniusban kötöttek. Ezzel elhárulnak az akadályok Észak-Macedónia euroatlanti integrációja elől.

A parlamenti vita szerdán kezdődött. A névváltoztatást ellenzők azóta tiltakoztak a képviselőház előtt.

Federica Mogherini uniós külügyi főképviselő és Johannes Hahn bővítési biztos üdvözölte a macedón parlament döntését.

„A macedón politikai vezetők és a polgárok éltek a történelmi alkalommal, hogy rendezzék a régió egyik legrégebbi problémáját. A görög-macedón megállapodás a megbékélés példája. Az Európai Unió továbbra is teljes mértékben támogatja Szkopjét stratégiai célkitűzésének megvalósításában, azaz az integrálódásban” – üzenték a tisztségviselők.

Sebastian Kurz osztrák kancellár is üdvözölte a macedón alkotmány sikeres módosítását. Kurz azt üzente, hogy Macedónia a bátor döntésével nagy lépést tett az Európai Unióba vezető úton.

Az osztrák vezető megítélése szerint a folyamat lezárása kedvezően hat majd a térségre is. Gernot Bluemel osztrák Európa-ügyi tárcavezető kifejezte reményét, hogy a görög parlament rövid időn belül törvénybe iktatja a Szkopjéval kötött szerződést. A politikus fontosnak nevezte, hogy Brüsszel betartsa ígéretét és a nyár elején indítsa el Macedóniával a csatlakozásról szóló tárgyalásokat.

Matthew Nimetz, aki az ENSZ-főtitkár nevében a Görögország és Macedónia közötti névvitában közvetített, úgy értékelte, hogy ez jelentős lépés a Preszpai megállapodás végrehajtásának folyamatában. Nimetz szerint két szomszéd történelmi megállapodásáról van szó, amely lehetőséget nyújt új, egymás közötti kapcsolatok létesítésére, valamint a balkáni béke és biztonság megerősítésére.