KÉRDÉS:

Tisztelt Doktornő!
Mi a legegyszerűbb módja, hogy megbizonyosodjak arról, hogy kevés illetve sok a gyomorsavam?! Netán ez is okozhat has, illetve gyomor puffadást?
Köszönöm megtisztelő válaszát!

VÁLASZ:

Kedves Kérdező !

Hogy konkrétan és röviden válaszoljak a kérdésére, a legegyszerűbb módja hogy megbizonyosodjon arról, van-e betegsége, ha puffadtnak érzi gyakran a hasát, ha felkeresi a háziorvosát, akinek elmondja a panaszait és akinek módjában áll megvizsgálni magát illetve további vizsgálatokra küldeni ha szükséges.

A hasi puffadásnak nagyon sok oka lehet, többek között a gyomornedv elválasztás csökkent vagy túlzott  működése, de nem ez az első számú „gyanúsított”. Az emésztőrendszer egyéb betegségei és állapotai is okozhatnak puffadást, mint az epehólyag és az epeutak betegségei, a hasnyálmirígy, belek betegségei és májbetegség is. Lehet ételre kialakult intolerancia, diéta hiba, valamilyen egyébként is puffasztó ételből sok fogyasztása, gyógyszermellékhatás is, vagy valamilyen általános betegség is akár.

Ha azt érzi hogy savanyú, savas valami jön fel, lehet hogy sok a sava, de ezt vizsgálattal és labor vizsgálatokkal, esetleg hasi ultrahang vizsgálattal kell letisztázni, lehet, hogy a „savasság” valaminek a következménye már…

Üdvözlettel,

Dr. Bezzegh Éva