Banja Lukában, továbbá a boszniai Szerb Köztársaság más településein is megemlékeznek az 1992. január 9-én, a boszniai szerbek közgyűlésének döntése nyomán megalakult köztársaság napjáról.

Három évvel az esemény után a daytoni békeszerződés révén a köztársaságot a két boszniai entitás egyikeként nemzetközileg is elismerték.

„A köztársaságot huszonegyezer harcos életével alapozták meg” – áll a Tanjug hírügynökség cikkében.

A boszniai Szerb Köztársaság fennállásának 27-ik évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő ünnepségsorozat kedden vette kezdetét, amikor megkoszorúzták a Szerb Köztársaság Hadserege elesett katonáinak emlékművét a Banja Luka-i Sveti Pantelija (Szent Pantaleon) temetőben.

A központi ünnepséget szerdán tartják, melyen részt vesz Ana Brnabić Szerbia kormányának elnöke, akit a boszniai Szerb Köztársaság érdemrendjével tüntetnek ki. Ezt megelőzően a városközpontban, a Krajina téren ünnepi felvonulást rendeznek.

A ceremónián a koszovói Szerb Lista tagjai is részt vesznek, mint ahogyan Irinej szerb pátriárka is.

Január kilencedike munkaszüneti nap a boszniai Szerb Köztársaságban, illetve a Bosznia-hercegovinai Föderáció szerb nemzetiségű polgárai számára, attól függetlenül, hogy a másik, területileg egyébként nagyobb boszniai entitásban ezt alkotmányellenesnek tartják.

Nyitókép: banjaluka-tourism.com