Az államot beperelő és az ügyvédi irodákkal együttműködő nyugdíjas egyesületek becslése szerint ezidáig az állammal szemben 50 ezer peres keresetet kezdeményeztek a nyugdíjak törvénytelen lecsökkentése miatt, igaz ez a szám amolyan csepp a tengerben, amennyiben azt nézzük, hogy a 2014-es törvénnyel több mint 700 ezer személy nyugdíját csökkentették le 10 százalékkal – írja a Danas belgrádi napilap, hozzátéve azt is, hogy a pozitív ítéletek hírére várható, hogy megsokasodnak a feljelentések és a nyugdíjas egyesületek szerint is, az elévülési idő megakadályozása érdekében mielőbb el kell indítani a kereseteket.

Zorica Tršić, a Szerbiai Nyugdíjasok Egyesült Szakszervezetének az ügyvédje a belgrádi napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a perekkel nem a nyugdíjcsökkentésről szóló törvényben foglaltakat kifogásolják,  hanem azt, hogy a nyugdíjak egy részét a Köztársasági Nyugdíj Alap döntése nélkül csökkentették.

A Szerbiai Nyugdíjasok Egyesült Szakszervezete egyébként díjmentesen képviselői a felhasználóit, egyedül a per értékének, illetve a lecsökkentett nyugdíj nagyságának a függvényében a bírósági illetékeket kell kifizetni, ez az összeg pedig 3000 – 13 ezer dinárra tehető. Az ügyvédnő szerint az eljárás esetén illetéket kell fizetni a per elindítására, majd pedig az ítéletre is, illetve amennyiben a per során negatív döntés születik, a fellebbezés után és a felsőbbrendű bíróság ítélete után is illetéket kell fizetni. Ezeket ugyanakkor több részletben is lehet törleszteni.

Az ügyvédnő szerint túlnyomórészt az illetékek kifizetése miatt nem kezdeményezték a bírósági eljárást, mivel a magasabb nyugdíjakat kapók számára ezek is magasabbak, míg a kisnyugdíjasok  a 3000 dinár kifizetését sem tudják megengedni maguknak.

Egyfajta könnyítésként a  Szerbiai Nyugdíjasok Egyesült Szakszervezetével és a Nyugalmazott Katonai személyek Szerbiai Szakszervezetével együttműködő ügyvédek díjmentesen képviselik az ügyfeleket.

A nyugdíjasok mellett az időközben elhunyt nyugdíjasok örökösei  is bírósági eljárást kezdeményezhetnek. Ők az örökösödési eljárás során született végzésbe iktathatják be erre szóló jogaikat, s ez által kártéritési keresetet indíthatnak az állammal szemben. A becslések szerint ezidáig mintegy 150 ezer érintett nyugdíjas hunyt el az idő során, akiknek lecsökkentették a nyugdíját, s az örökösöknek fogalmuk sem volt, hogy joguk van a kártérítésre. A nyugdíjas egyesületek a keresetek elindítása mellett a nyugdíjasokat felszólították, hogy a nyugdíjalaptól követeljék az általuk kifizetett és a nyugdíjuk valós összege közötti különbözet kifizetését is.

– Amennyiben a nyugdíjalap 130 napon nem reagál erre, akkor panaszt kell emelni a hivatal hallgatása miatt, s amennyiben ezt az elsőfokú szerv elutasítja, akkor ugyanezt a panaszt a másodfokú szervhez kell intézni – emelte ki Zorica Tršić, aki szerint a nyugdíjalapot el kell halmozni a saját követeléseinkkkel, így is megmutatva, hogy nem bocsájtjuk meg a nyugdíjpénzek ellopását.