Egy rendőrségi tűzszerész életét vesztette, amikor hatástalanítani próbált egy robbanószerkezetet, amelyet ismeretlenek egy kopt templom közelében helyeztek el Kairó egyik keleti elővárosában. Az egyiptomi biztonsági szervektől származó információ szerint a házi készítésű bombát Kairó egyik negyedében, Nasr City-ben, a Szűz Mária templom mellett találták meg a rendőrök egy kézitáskában, két nappal a kopt karácsony előtt. A tűzszerész megpróbálta hatástalanítani a szerkezetet, amely azonban felrobbant.

A tűzszerész életét vesztette, és legalább két katona megsebesült. A rendőrség lezárta a templom környékét. Eddig senki nem jelentkezett a merénylet megtervezőjeként. Az egyiptomi koptok, akik a Közel-Kelet legnépesebb és egyik
legősibb keresztény közösségét képviselik, évek óta a radikális iszlamisták célpontjai. A közösség tagjai az elmúlt években számos támadás áldozatai voltak.

2017. április 9-én Kairótól északra, a Nílus deltájában fekvő Tanta város Szent György-templomában robbant pokolgép a virágvasárnapi mise idején, amikor mintegy kétezren tartózkodtak a templomban. A robbanás huszonhét embert megölt és hetvennyolcat megsebesített. Néhány órával később Alexandriában robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő a Szent Márk-katedrálisnál, tizenhatan meghaltak és negyvenegyen megsebesültek. Ezeknek a támadásoknak az elkövetőjeként akkor az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Néhány héttel később ugyanez a szervezet adta nevét ahhoz az akcióhoz, amelyben az ország déli részében fekvő el-Míneja tartományban huszonhat ember – köztük sok gyermek – meghalt, és huszonöt megsebesült. Kopt zarándokok két autóbusszal és egy teherautóval tartottak sivatagos területen át a Kairótól több mint kétszáz kilométerre délre található Hitvalló Szent Sámuel kopt szentről elnevezett kolostorhoz, amikor maszkos, egyenruhás támadók Adva városánál a Felső-Egyiptomba vezető úton megállították a menetet és automata fegyverből tüzet nyitottak rájuk.

Tavaly novemberben kopt keresztény zarándokokat szállító buszra támadtak fegyveresek, legalább heten meghaltak, tizenkilencen megsebesültek. Akkor is az Iszlám Állam vállalta a tettet.