Az idén megkezdődik 27 szerbiai gyógyfürdő új értékbecslése, hogy minden egyes fürdő számára meg lehessen találni a legjobb befektetői modellt, s így a gyógyturizmus minden lehetőségét maximálisan ki lehessen használni – jelentette ki Rasim Ljajić idegenforgalmi, kereskedelmi és távközlési miniszter.

„Az országban 27 olyan helyszín van, amely rehabilitációs központként vagy gyógyfürdőként üzemel. Megteszünk mindent, hogy különböző befektetőket csábítsunk ide, mert a gyógyturizmus egy olyan szegmens, amelyre támaszkodva Szerbia növelheti idegenforgalmát“ – mondta a miniszter a Beta hírügynökségnek nyilatkozva. A tárcavezető emlékeztetett: ha valamely gyógyfürdőt az állam eladná, a közvagyonra vonatkozó törvény értelmében az értékbecslést követően a fürdőt a becsült érték 80 százalékáért bocsátják aukcióra első körben, majd (annak eredménytelensége esetén) második körben már csak a becsült érték 60 százaléka lenne a kikiáltási ár. „Nem adjuk el a fürdőket aprópénzért, de a túlértékelt gyógyfürdők sem tudnak befektetőket vonzani a térségbe“ – mondta Ljajić.

A miniszter szerint egyes fürdők esetében zöldmezős beruházásokban is érdekeltek a potenciális befektetők. „A gyógyforrásokat nem adjuk el, de készek vagyunk zöldmezős beruházásokban gondolkodni. A forrásokat koncesszióba adnánk, de a befektetőknek felkínálnánk az építési területet és a lehetőséget, hogy megkapják a szükséges engedélyeket“ – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy már három hónapja kínál az állam kedvezményeket azoknak, akik szállodákat építenének a gyógyfürdőkkel rendelkező területeken.

Ljajić arról is beszélt, hogy Azerbajdzsán komoly érdeklődést mutatott a gyógyturizmusba való befektetés iránt, ezért tavaly, az év végén Sokobanja, Palics és a Rusanda fürdő képviselői ellátogattak abba az országba, hogy bemutassák ezen gyógyhelyek potenciálját.

A miniszter értékelése szerint a gyógyturizmus kevéssé kihasznált potenciál Szerbiában, hiszen az idegenforgalomnak csak a 16 százalékát adja, miközben a látogatók nyolcvan százalékát a hazai vendégek teszik ki. „Ugyanakkor mintegy 300 000 szerb állampolgár látogat el évente szlovén, magyar vagy horvát gyógyfürdőkbe. Ha itt is hasonló feltételeket kínálnának nekik, hiszem, hogy ez a szám jóval kisebb lenne“ – emelte ki a miniszter.