„Soros pénzéből szervezik a tüntetéseket azért, hogy Magyarországból is bevándorlóországot csináljanak” – ezt Hollik István kormányszóvivő mondta éppen a tüntetés délután 2 órai kezdetére időzítve.

A kormány Facebook oldalán megjelent „tájékoztatás” nem tájolta el a tüntetőket. A hózápor, majd havaseső sem befolyásolja a tömegeket: a Hősök teréről a Parlament elé a Kossuth térre vonultak, ahol röviddel ezelőtt megkezdődtek a beszédek, addigra már – a 24.hu jelenése szerint – több mint tízezer ember jelenlétében. A program este is folytatódik, A Margit-híd, Oktogon és más belvárosi helyszínek felé veszik az irányt az orbáni rendszer ellen tiltakozók.

A mai tüntetést az ellenzéki pártok, a szakszervezetek, a diákszervezetek és az Országgyűlés független képviselői közösen szervezték. A felhívás célja a „rabszolgatörvény” elleni tiltakozás és többek között a sajtószabadság követelése, de összességében el lehet mondani, hogy most telt be a pohár, és ez már az egész orbáni rendszer kritikája.

Ujhelyi István, az MSZP EP képviselője a felvonulás közben azt mondta el saját Facebook oldalukra feltöltött videójukban, hogy a sajtó és a nézők nem is sejtik, de a kormányzat az elmúlt napokban nagy erővel próbálta leszalámizni magukat a rendezvényt szervezőket is és a politikai pártokat is. Az ellenzéki pártokat megpróbálták egymásnak ugrasztani, egymás ellen fordítani.

Délután több vidéki magyar városban is kezdődött tiltakozás, Debrecen, Szolnok, Hódmezővásárhely, Komló, Tapolca, Szeged is megmozdult. Az elmúlt napokban Pécs és Szeged nyilvánított véleményt a rendszerről.

Hétfőn újabb megmozdulás várható, mégpedig a Várban, ahova a számára felújított palotába aznap költözik be Orbán Viktor.