Kizárólag Nemanja Šarčević tartományi képviselő, a Szabad Város (Slobodan grad) egyesület vezetőjének higgadtságán múlott, hogy nem fulladt politikai indíttatású tömegverekedésbe a szerdai kispályás labdarúgó mérkőzés – áll a Szabad Város egyesület sajtóközleményében.

Mint írják, meghiúsult az az incidens, melyet a Bogdan Labanhoz közel álló személyek akartak kirobbantani, élükön azzal a Spasoje Vujovićtyal, aki 2017-ben bántalmazta Vladimir Polovinát, a belgrádi Építészeti Kar tanársegédjét.

„Az újévi kispályás torna negyeddöntőjében egyesületünk csapatai a Prologissal mérkőztek meg. A szurkolók között ott voltak a Szerb Haladó Párt közismert szabadkai bérkommentelői, vezetőjük, Petar Pantelić társaságában és a legdurvább szavakkal, megállás nélkül sértegették játékosainkat, akik sem korábban, sem pedig ezen a mérkőzésen nem mondtak és nem is tettek olyat, ami ezt indokolná. Közvetlenül a bérkommentelők előtt ültek a város ismert verőlegényei, többek közt Laban barátja és munkatársa, Spasoje Vujović. A meccs után Nemanja Šarčević, a Szabad Város edzőjeként odament az ellenfél csapatához gratulálni a győzelemhez. Amikor kezet szeretett volna nyújtani Goran Marinkovićnak a Szabadkai Sportszövetség titkárának, a Szerbiai Sportszövetség Főtitkárának (akit Davor Štefanek javaslatára neveztek ki erre a posztra), akkor Šarčevićet hátulról megütötték. Csak higgadtságán múlt, hogy nem ült fel a provokációnak, hanem nyugodtan eltávolodott Vujović verőlegényeinek társaságától és ezzel elkerülte azt, hogy az incidensnek súlyosabb következményei legyenek” – részletezi az esetet a Szabad Város egyesület közleménye.

A szervezők ellen egyébként feljelentést tettek, mert a szóban forgó mérkőzés nem lett bejelentve a rendőrségen és a sportcsarnokban, egy ügyeletest kivéve nem voltak biztonsági őrök sem. A közlemény szerzői szerint a Bogdan Laban polgármesterhez köthető személyek legújabb erőszak-kísérlete azt mutatja, hogy Szabadkán már nemcsak a tisztességes választások megtartásához szükséges feltételek hiányoznak, hanem sportolni sem lehet fair módon. A Szabad Város egyesület azt gyanítja, hogy a klubtitkár, Goran Marinković, aki egyébként Laban unokatestvére, szándékosan nem jelentette be a mérkőzést a rendőrségen, azért, hogy ott „incidenst provokáljanak és bemutassák a nyers erőt és Laban verőlegényeinek sérthetetlenségét”.

„A Szabad Város egyesület Szabadkáért száll síkra és azért, hogy a város sportpályáin ne a félelem és az erőszak uralkodjon. Ez az egyik célkitűzésünk és ezt soha nem fogjuk feladni” – áll a közleményben.

A nyitókép illusztráció, forrás: Subotica.com