A lila ködben megnyert választásoktól kezdve a délvidéki földikutyán át a belgrádi üzengetésig, negyedévenkénti „adagokban”, négy nap alatt tekintjük át a 2018-as évet. Ebben az utolsó részben októbertől folytatjuk az érdekességek sorát. (Az első negyedév gyűjteménye itt olvasható, a másodikról szóló itt, a harmadik negyedév érdekességei pdig itt.)

Október

Csillagászok rátalálnak az első Naprendszeren kívüli holdra, exoholdra. A Földtől 8000 fényévnyire lévő hold mérete akkora, mint „nálunk” a Neptunusz.

Megnyílik Szerbia legmodernebb börtöne Pancsován – lesz lakó bőven…

DiCaprio szelfizik a berlini filmfesztiválon (Fotó: Twitter)

DiCaprio szelfizik a berlini filmfesztiválon (Fotó: Twitter)

A modern kor veszélyeire mutat rá egy tanulmány: 2011 óta 259 ember lelte halálát szelfikészítés közben.

A világ legdrágább whiskyje elkel a skóciai Edinburghben. Az árverésen egy távol-keleti rajongó hajlandó 310 millió forintnak megfelelő fontot áldozni az 1926-ban készült italért.

Délvidéki „víg világ”: A magyar kormány szerint a külhoni programjai közül Vajdaságban legjobb a helyzet.

Elindul a világ leghosszabb repülőjárata. A Szingapúr és a New York melletti Newark reptér között közlekedő Airbus A350-900 Ultra Long Range repülőgép 18 óra 45 perc alatt repüli át a 16700 kilométeres távot. A legolcsóbb jegy 2200 dollár (kb. 1900 euró).

A Hong Kong--Csuhaj-Makaó tengerhíd

A Hong Kong–Csuhaj-Makaó tengerhíd

Átadják a világ leghosszabb tengeri hídját Kínában. Az 55 kilométer hosszú híd Hongkong, Csuhaj és Makaó között épült. A Szabad Magyar Szó itt írt róla Kínában tartózkodó munkatársunk tollából.

Az Európai Bizottság először utasít vissza tagállami költségvetést. Az olaszoknak három hetük van arra, hogy új költségvetéssel álljanak elő.

Az EU 2021-tól betiltja az egyszer használatos műanyagok használatát, forgalmazását. A Fidesz EP képviselői nem szavazzák meg a tervezetet.

Angela Merkel bejelenti, hogy nem indul újra az elnöki tisztségért a Kereszténydemokrata Unióban (CDU).

November

Palau (Fotó: Wikipédia)

Palau madártávlatból (Fotó: Wikipédia)

Palau betiltja az összes napvédő krémet és fényvédő kozmetikai terméket. Az indok: a hatóanyagok rombolják a korallokat és az óceáni élővilágot. Hawaii hozott már hasonló korlátozást.

Magyar Nemzeti Tanács választások: a VMSZ vezette Magyar Összefogás nyer, a 35 tagú Nemzeti Tanácsban 30 helyet kap Pásztor István pártja. A többi helyet az egyetlen kihívó, a Magyar Mozgalom szerzi. A részvétel minden eddiginél alacsonyabb volt.

Az amerikai kongresszusi választásokon a demokraták többséget szereznek a képviselőházban, ez azt jelenti, Trump választói némileg csalódottak az elnök tevékenységét illetően.

Az afrikai szuperexpressz (Fotó: Wikipédia)

Az afrikai szuperexpressz (Fotó: Wikipédia)

A Tanger–Casablanca útvonalon először mutatkozik be Afrika leggyorsabb vonata.

Ratko Mladić élőben jelentkezik be egy szerb televíziós adásban; a kormányközeli Happy TV műsorának vendége volt Vojislav Šešelj is.

Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya százas nagyságrendben küld el leveleket saját email fiókjából, ami azért érdekes, mert a 2016-os kampány során Hillary Clintont hasonló vádakkal illette a mostani (Trump) pártpropaganda.

Emma Thompson brit színésznő lovagi címet kap II. Erzsébet királynőtől.

Két haver, az egyik a börtön elől szökött a másikhoz: Nikola Gruevszki és Orbán Viktor (Fotó: Wikipédia)

Két haver, az egyik a börtön elől szökött a másikhoz: Nikola Gruevszki és Orbán Viktor (Fotó: Wikipédia)

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök a rá kiszabott börtönbüntetés elől Budapestre menekül, ahol Orbán Viktor haverjaként azonnal menedékjogot kap. Az egész világ felfigyel a magyar kormány különös eljárására. Vučić elismeri, hogy Gruevszki Szerbián keresztül jutott Magyarországra.

Hosszas nyűglődés után az EU áldását adja a Brexitre, ha az angolok menni akarnak, menjenek.

Megszületik Kínában az első génmódosított ikerpár. Az emberi génmódosítás ugyan tiltott, dehát Kínában bármi megörténhet.

Egy balatoni nyaralóban étrejön a magyar hatalmi médiaholding. A központi, kézivezérelt „hírgyárba” a Fideszhez közeli félezer médium „önként” csatlakozik be.

Meghal id. George Bush, az Egyesült Államok 41. elnöke.

December

Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásának részletei nyilvánosságra kerülnek. Az újságírót még októberben gyilkolták meg különös kegyetlenséggel Szaúd-Arábia konzulátusán Isztambulban, mert bírálni merészelte a szaúdi rendszert.

A Chanel divatház bejelenti, soha többé nem használ szőrmét és egzotikus állatbőröket, például krokodilt.

Emmanuel Macron meghátrál, a kitartó tüntetések miatt a francia kormány befagyasztja fél évre a benzin, gáz és áram árát.

A Global Carbon Project jelentése szerint az éves szén-dioxid kibocsátás minden korlátozás ellenére meghaladja az eddigi legmagasabb számot. A legnagyobb „bűnösök” Kína és az Egyesült Államok.

Luxemburg ingyenessé teszi a tömegközlekedést.

A magyar Országgyűlés elfogadja a „rabszolgatörvényt”, melynek értelmében egyoldalúan és hátrányos módon túlóráztathatja a munkáltató az alkalmazottakat, és még csak nem is kell kifizetni őket három évig.

A Vučić-ellenes tüntetők üzenete Orbánnak: "Orbane shvati, nećemo ih dati!" "Orbán, tudd meg, nem engedjük el őket!" (Burkolt utalás a Gruevszkinak nyújtott magyar menedékjogra, amit Vučić esetében meg akarnak akadályozni a tüntetők. (Fotó: Twitter)

A Vučić-ellenes tüntetők üzenete Orbánnak: „Orbane shvati, nećemo ih dati!” — magyarul: „Orbán, tudd meg, nem engedjük el őket!” (Burkolt utalás a Gruevszkinak nyújtott magyar menedékjogra, amit Vučić esetében meg akarnak akadályozni a tüntetők. (Fotó: Twitter)

Magyarországon és Szerbiában is tüntetéssorozat kezdődik. Belgrádból transzpa-renseken üzennek Orbán Viktornak.

Óriási agrárholding jön létre Magyarországon Mészáros Lőrinc vezetésével. Az év végére hivatalosan is Mészáros lesz az ország leggazdagabb csőszerelője embere.

Új szerb nagykövet Magyarországon: Ivan Todorov.

Sanghaj felhőkarcolói (Fotó: Pixabay)

Sanghaj felhőkarcolói (Fotó: Pixabay)

Az év során a világ 143 felhőkarcolójából 88 Kínában épült fel.

A Lengyelországban megrendezett klímacsúcson az országok aláírják a klímaváltozás megakadályozásáról szóló Párizsi Megállapodást. Az USA elnöke nem hajlandó korlátozni a károsanyag-kibocsátást: Trump szerint az egész éghajlatváltozási probléma nem is létezik.

Az év emlősének megválasztott földikutya soha nem látott népszerűségi csúcsot dönt. Az év állata kampány sosem volt ilyen sikeres, köszönhetően a délvidéki földikutyának, „aki” a határzár építése miatt került veszélybe és a figyelem középpontjába. Az alig pár százas létszámban élő délvidéki földikutya sehol máshol nem fordul elő a világon, hivatalosan is kritikusan veszélyeztetett élőlény.

A magyar Év Tanyája díjat idén határon túli „versenyzőknek” is odaítélik, nyertes az adai Csincsik Edit.

Tovább hullanak az elnök emberei: Trump kabinetfőnöke John Kelly menekülőre fogja és lemond, a védelmi miniszter James Mattis sem bírja tovább, bejelenti lemondását; szakértők szerint a Fehér Házból az utolsó értelmes személyek is leléptek.

Magyarországon a legnépszerűbb nevek a kisfiúknál a Bence volt, második a Máté, harmadik a Levente. Kislányoknál a Hanna nevet kapták legtöbben, majd az Anna és Zoé következett.

A 2018-as évben 81 millió fővel nőtt a világ népessége. 40 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátottunk a levegőbe. Több, mint 5 millió hektár erdőt vágtunk ki. Naponta több, mint 69 millió hordó olajat termeltünk ki. Naponta 515 millió tweet üzenetet küldtünk el és 178 milliárd emailt írtunk meg. A világban 1,6 milliárd a túlsúlyos emberek száma, miközben naponta több, mint 20 ezer ember halt éhen.

Mi még vagyunk, és ha önök továbbra is olvasnak minket, leszünk is. Álljuk a sarat és kitartunk a nehézségek ellenére is. Az újságot és az újságírót az olvasó minősíti, és ha szívesen találkoznak velünk jövőre is a Világhálón, számunkra az a legnagyobb megbecsülés.

Köszönjük az egész éves figyelmet!