Ötvenhét napirendi pontról döntött pénteki ülésén a Magyar Nemzeti Tanács. Elfogadták a tanács jövő évi munkatervét és költségvetését is, amely a bevételi és a kiadási oldalon is kicsivel több mint 1,7 milliárd dinárral számol – tudósít a Vajdasági RTV.

A Magyar Nemzeti Tanács harmadik rendes ülésén módosította az idei évi költségvetést, amelynek összege csökkent a még be nem érkezett támogatások miatt. Ezt követően fogadták el az MNT jövő évi költségvetését és munkatervét, melynek kapcsán Hajnal Jenő elnök a digitalizáció fontosságát hangsúlyozta, hogy mint fogalmazott, a vajdasági magyarság is mielőbb annak nyertese legyen:

„2019 első hónapjaiban a tanács fő tevékenységeire, négy évre szóló fejlesztési koncepciók és cselekvési tervek kidolgozása várható. Egyes területek infrastrukturális és szakmai fejlesztése során célunk, hogy európai viszonylatban is kiemelkedőt, egyedit hozzunk létre, ami az európai léptékkel is felveszi a versenyt” – mondta az ülésen Hajnal Jenő.

Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke ismertette, hogy a tanács bevételi és kiadási oldala egyaránt 1.756.663.383 dinárt tesz ki.

A Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának álláspontja szerint nem kell ahhoz kutatás, hogy lássuk: fogyunk. És amennyiben a szerb állam is értesülne a magyarok valós számáról, lehet, hogy a támogatás is csökkenne, mondta Hajnal Jenő MNT-elnök annak kapcsán, hogy nem fogadták el a Magyar Mozgalom javaslatát egy részletes helyzetfelmérés elvégzésére vonatkozóan.

A Magyar Mozgalom indítványa itt olvasható (PDF új ablakban): Javaslat az elvándorlás kutatására

„Vannak ugyan migrációval kapcsolatos kutatások, amelyek résztémákat érintenek, de a pillanatnyi helyzetet nem látjuk. Ameddig nincs konkrét helyzetfelmérésünk, addig nem tudunk semmiféle megoldást sem kitalálni és a stratégiáknak is ezen a kutatáson kell alapulniuk” – mondta Dr. Novák Anikó, a Magyar Mozgalom képviselője.

Hajnal Jenő erre úgy reagált, hogy nincs idő a mellébeszélésre és az olyan, évekig tartó kutatások támogatására, melyek nem előremutatóak:

„A hányan költöztek külföldre tartósan, hányan ingáznak, hányan maradtak itthon kérdésekre adott válaszok nagy konklúziója költséges kutatás nélkül is megmondható: igen, kevesebben vagyunk” – mondta az MNT elnöke.

A visszautasítást követően Dr. Novák Anikó azt mondta, hogy a VB döntése a tudományosság sárba tiprása, a valós számok kapcsán pedig hozzátette: „Nem lehet hazugságra alapozni!”

Az ülésen elfogadták az MNT által társalapított intézmények – többek közt a Kosztolányi Dezső Színház, a Pannónia Alapítvány és a Szekeres László Alapítvány – jövő évi munka és pénzügyi terveit.