KÉRDÉS:

Tisztelt Doktornő,

Tudna-e valami tanácsot adni rossz alvásra? Férjem már egy-két hónapja majdnem minden éjjel felébred 3-4 óra körül és sehogy sem tud visszaaludni. Sokáig forgolódik, küszködik, de hiába, mellette én sem tudok már pihenni. Elmúlt hatvanöt éves, nem régen ment nyugdíjba, szívós, egészséges, nem szed semmilyen orvosságot, nem dohányzik, csak néha megiszik egy sört. Valami altató vagy nyugtató is jó lenne, ha tudna ajánlani. Egyébként nyugodt ember, nem ideges típus, most kezd kijönni a gyászból, fél éve, hogy eltemettük az édesanyját. Köszönöm, hogy meghallgatott.

VÁLASZ:

Kedves Kérdező !

Természetesen leveléből nem tudhatom, hogy mi bántja a kedves férjét és hogy milyen mentális, érzelmi állapotban van. De előfordul, hogy az egyébként egészséges életerős embereket is ledönti valami a lábukról, és ez nagyon gyakran alvászavarban mutatkozik.

Leírása alapján a férjét az elmúlt időszakban, az idősödéssel való szembenézésen kívül, két fontos veszteség érte: az édesanyját és az eddigi munkáját veszítette el. Ön azt írta,hogy  kezd kijönni a gyászból, és ez lehet hogy külsőleg így is van – vagy csak  nem panaszkodik –, de amikor eljön az éjjel, akkor azt nehezebb elviselni és nem hagyja aludni.

Lehet gyógyszertárban is kapható, akár gyógynövényes altatót próbálni. De ha igazán segíteni szeretne a férjének, akkor bíztassa arra, hogy járjon utána, mi lehet a felébredés és visszaaludni nem tudás hátterében. Érdemes ilyenkor szakember segítségét is kérni, természetesen személyesen.

Üdvözlettel,
Dr.Bezzegh Éva