Vincent van Gogh a festőművészek szerencsétlenebb csoportjának zsenije arról is ismert, hogy levágta saját fülét. Ezt éppen 130 éve tette.

Van Gogh amolyan igazi művészlélek volt, nemcsak fantasztikus tehetséggel volt megáldva, hanem máig nem tisztázott, a munkáit nyilvánvalóan befolyásoló személyiségzavarral küzdött. Hogy emögött epilepszia, mániás depresszió, skizofrénia, esetleg más állt, nem lehet tudni. A meg nem értett művészek „kötelező” szegénysége is végigkísérte rövid életét. Az abszint és a dohány voltak hű társai.

A holland születésű Vincent van Gogh rajztehetsége korán megmutatkozott, mégis más irányú tanulmányokat folytatott. Ott is hagyta az iskolát, majd több európai nagyvárosban dolgozott műkereskedőként, tanárként és egy könyvkereskedésben is. A teológiával is megpróbálkozott, de azt az iskolát sem fejezte be. Hágában és Antwerpenben kezdett festészetet tanulni, Párizsba költözött, 1888-ban pedig Arles-ba ment.

Paul Gauguin jó barátságba került vele, ő is Arles-ba költözött. Azt sem lehet tudni, a két művész között mi váltotta ki a vitát 1888. december 23-án, az azonban annyira elfajult, hogy Vincent van Gogh rátámadt Gauguinre egy borotvapengével. Gauguin elmenekült, Van Gogh pedig felkapott egy borotvát és lenyisszantotta vele a bal fülét.

2016-ban jelent meg egy amatőr történész könyve, aki azt állítja, kikutatta, hova került Van Gogh füle. A The Art Newspaper magazin tovább nyomozott és arra az eredményre jutott, hogy a festő a helyi bordélyházban lakó ifjú hölgyre bízta a testrészt. A lány túl fiatal volt még ahhoz, hogy prostituáltként dolgozzon és felszolgálóként volt bejegyezve a bordélyban. Van Gogh állítólag annyit fűzött hozzá az ajándékhoz, hogy „jól őrizze meg ezt a tárgyat”, majd otthagyta a lányt. Gabrielle Berlatier, aki Rachel néven dolgozott a bordélyban nem volt ismeretlen a festő számára, de nem lehet tudni, kapcsolatuk mennyire volt szoros. A különös ajándékozási esetről a helyi újság is hírt adott.

Vincent van Gogh őrült tette után kórházba került, majd egy szanatóriumba, aztán festett még néhány remekművet. 1890 nyarán, 37 évesen fegyvert ragadott és szíven lőtte magát.

Van Gogh-ról akciófigura és plüssfigura is készült már, természetesen levehető füllel.


Nyitóképünkön: Van Gogh levágott füllel és a Sárga Ház, ahol Arles-ban lakott (Wikipedia)