Temesvár polgármestere autópályát szeretne építeni városa és Belgrád között – írta szombati számában a Háromszék című romániai magyar napilap. A cikk szerzője szerint ez azért is gyanús vállalkozás, „mert Szerbia jó viszonyt ápol Magyarországgal”. Mint írja, most már vonaton hamarabb lehet eljutni Bécsbe Kolozsvárról, mint Bukarestbe, és ráadásul gyorsvasutat is szeretnének kiépíteni Kolozsvárig, ami „szintén meglehetősen fura”. „Nem akar­ják-e feléleszteni az Osztrák–Magyar Monarchiát azáltal, hogy a vasút Budapesten át megy az osztrák fővárosba? Aztán a Nyugat Szövetségének tagjai mind az ellenséges Magyarország autópályáihoz akarják csatlakoztatni városaikat, mert látják, hogy a Regáthoz nem sikerül” – elemezte helyzetet a lap szerzője.

A romániai belpolitikai játszmák – és félelmek – egyik eszközévé vált a Szerbia irányában megépítendő autópálya. Kuti János, a Háromszék című napilap szerzője abból indul ki cikkében, hogy alig fejeződött be „Románia nagy egyesülésének ünneplése, máris kísérletek történnek szétdarabolására. A négyek: a kolozsvári, aradi, temesvári és nagyváradi polgármester létrehozták a Nyugat Szövetségét, amitől vérszemet kapott a nagybányai polgármester is, és meg akarja alakítani az Észak-Erdély Szövetséget, a Nagybánya–Szatmárnémeti–Zilah tengelyt. Rögvest más városok is kifejezték csatlakozási szándékukat.” Mint írja, az elképzelés szerint az uniótól könnyebben pályázhatnának különféle fejlesztési projektekre anélkül, hogy a ragadozó bukaresti bürokrácia túl nagy sápot szedne, maga bukszája felé térítene, vagy egyszerűen továbbra is rest maradna lehívni az uniós pénzeket.

Emellett azonban jónak ítéli meg, hogy az alapító tagok nem emlegettek semmiféle gazdasági autonómiát, mert akkor végleg elásták volna magukat. Sőt, nem győzték hangsúlyozni, hogy a szövetkezés nem szeparatizmust jelent. Ennek ellenére Dragnea úr ijedtében rögtön bejelentette, hogy tízmilliárd eurós alapot hoznak létre helyi projektek támogatására. Viszont Dăncilă miniszterelnök már csak tízmilliárd lejről tudott. Lehet, hogy máris elcsórták az alap háromnegyedét? – teszi fel a kérdést a Háromszék című lap szerzője. A hazait szerinte ugyanis kényelmesebb megszerezni baráti vagy politikai alapon, ellopni is könnyebb, mint a brüsszeli pénzeket, amelyek elköltését vérre menően ellenőrzik. Aztán már olyan képek jelentek meg az említett hírek illusztrálására, amelyek Romániát úgy ábrázolják, mint összetört cserépdarabot.

Ehhez kapcsolódva jegyzi meg a szerző, hogy Temesvár polgármestere inkább Szerbia felé tekintgetne, ő autópályát szeretne építeni városa és Belgrád között, ami különféle, leginkább csak a romániai belpolitikát érintő aggályokat vet fel…

A Háromszék című lap eredeti cikkét itt érhetik el olvasóink:

Románia szétdarabolása – 2018. december 22., szombat –

Alig fejeződött be Románia nagy egyesülésének ünneplése, máris kísérletek történnek szétdarabolására. A négyek: a kolozsvári, aradi, temesvári és nagyváradi polgármester létrehozták a Nyugat Szövetségét, amitől vérszemet kapott a nagybányai polgármester is, és meg akarja alakítani az Észak-Erdély Szövetséget, a Nagybánya-Szatmárnémeti-Zilah tengelyt. Rögvest más városok is kifejezték csatlakozási szándékukat.