A Kosztolányi Dezső Színházban két hete kezdték meg a Nézőművészeti Főiskola című előadás próbáit. A darab Tasnádi István színházi szatírája alapján készül. Az előadásban Kucsov Borisz és Mészáros Gábor, a színház társulatának aktuális tagjai, és vendégművészként Mess Attila (akit az elmúlt években Charie angyalaként láthatott a közönség) játszik.

„A Kosztolányi Dezső Színház általában olyan szerzői produkciókat csinál, amelyeknek itt, a színészekkel improvizálva íródik meg a szövegkönyve. Most egy olyan színpadi szöveghez nyúltunk, amit Tasnádi annak idején Budapesten egy kisebb csapattal, szintén egy hasonló munkafolyamat eredményeként írt meg. Mi ezt egy kész színműként kezeljük, nyilván annyi átírással, amire a helyi vonatkozások is rákényszerítenek, vagy inspirálnak bennünket” – mondta sajtótájékoztatón Urbán András, a darab rendezője.

Az előadás története a jövőben játszódik:

A színházi közönség viselkedése egyre inkább elburjánzott, vadabb lett. Beszólásokkal kezdődik a történet, ami a lincselésekig jut, fölborul a színházi rend. A kormány úgy dönt, hogy a színházakat be kell zárni. Pár év színház nélküli élet után egy akadémista beállítottságú színész úgy dönt, hogy létrehozza a Nézőművészeti Főiskolát – egy egyetemet, ami a nézőket edukálja abba az irányba, hogy minél befogadóbbak legyenek, minél inkább megfeleljenek a színészeknek is, hogy ne történjen semmi incidens. Hiszen megeshet, hogy ezután a kormányi újra megengedi a színházak megnyitását…

A három színész oktatói előadásában többféle színházi látásmód ütközik, ez pedig egy fergeteges, folyamatos komikumhoz vezet.

„A szöveg egyik érdekessége, aktualitása a mai vajdasági magyar színjátszásra vonatkoztatva talán annyi, hogy tény és való, hogy már évek óta a magyar színjátszás küzd a nézettséggel és ennek apropóján került előtérbe ez a szöveg” – mondta Mészáros Gábor.

Mess Attila több évet töltött a tengeren túl, és amikor hazajött, szomorúan tapasztalta, hogy elüresedik a kultúra: „Természetesen mi nemcsak arról próbálunk majd itt beszélni januárban, amikor az előadás bemutatásra kerül, hogy milyen krízishelyzettel küzdünk. Mi megpróbálunk a színházról beszélni: hogy mire képes a színész, mire képes a színház” – Mondta Mess Attila és hozzátette: ez az előadás szól a színházról, de a nézőről is, humorosan próbálja a problémát megértetni a nézővel, és arra valamiféle megoldást is kínál.

„A közönségnek, aki majd nézi ezt az előadást, lehetősége lesz önfeledten szórakozni, és elgondolkodni is. A darabban elhangzik egy mondat: »Azért zárt be a színház, mert nem foglalkoztunk eleget a nézővel.« Most itt mi mindent meg fogunk tenni annak érdekében – és ez számunkra is egy nagy kihívás -, hogy foglalkozzunk a nézővel” – mutatott rá Kucsov Borisz.

Az előadás nyílt próbáját a közönség pénteken, december 21-én 19:30-kor tekintheti meg. A belépés ingyenes.

Szereposztás:

Vancsók Márió – Mess Attila m.v.

Szagolnyák Imre – Mészáros Gábor

Színházi Lacika – Kucsov Borisz

Rendező / díszlettervező: Urbán András

Dramaturg: Góli Kornélia m.v.

Zeneszerző: Mezei Szilárd m.v.

Kosztümtervező: Marina Sremac m.v.

Mozgás: Tomin Kiss Anikó

Az előadás létrejöttének támogatói: Szabadka város, Magyar Nemzeti Tanács, Szerbia Tájékoztatási és Kulturális Minisztériuma, Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alapkezelő zrt.

A nyitóképen (balról jobbra): Mess Attila, Urbán András, Mészáros Gábor és Kucsov Borisz