Az új vízgyárból folyik megtisztított víz a nagybecskereki vízhálózatba, ahol 14 éve tilos annak fogyasztása, tette közzé a nagybecskereki önkormányzat. Annak ellenére, hogy látható és érezhető lesz a víz minőségének változása már most, a 2004-ben hozott döntést, miszerint tilos a vezetékes víz fogyasztása egyelőre nem helyezik hatályon kívül mindaddig, amíg arról nem döntenek az illetékes intézmények, írja a Beta.

A vizet a próbaüzembe helyezést követően kezdték a rendszerbe engedni miután erre engedélyt adott a helyi Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat. A tesztidőszak alatt folyamatosan ellenőrzik majd a víz minőségét, és ezt az időszakot követően értesítik majd a lakosságot annak szabad használatáról.

A vízgyár kiépítését követően egy ideig nem tudták üzembe helyezni azt, mert mint kiderült, a törvény tiltja, hogy magánvállalat végezzen közszolgáltatást. A minisztérium erről szóló döntését végül a jogi bíróság döntése tette semmissé, a vízgyárat kiépítő Zilio csoport ugyanis beperelte a minisztériumot, és november 19-én megnyerte a pert.