Petíciót indítottak a citizengo.org címen a Magyarország és Szerbia közötti kishatárátkelők egész napos nyitvatartása érdekében. A felhívást eddig 1685-en írták alá. A petíció szövegében a következő áll:

A jelenlegi helyzet az, hogy nyáron reggel hattól este tíz óráig, télen pedig reggel héttől este hétig tartanak nyitva az átkelőhelyek, ami azt jelenti, hogy nagyon sok határon túli magyar arra kényszerül, hogy ezen az időszakon kívül a nemzetközi határátkelő helyeket vegye igénybe. Ez óriási sorokat, több órás várakozást jelent, ami egyrészt megalázó, másrészt embertelen is. Szeretnénk elérni azt, hogy a kishatár 0-24 között nyitva legyen, hogy ezáltal az emberek szabadon utazhassanak.
A várható előnyök:
1). Magyarországra több turista látogat el az év minden szakában. Ez több vendéget, vásárlót és fogyasztót jelent, akik több pénzt hagynak az országban.
2). Új munkahelyek létesülhetnek a megnövekedett szolgáltatások iránti igények kielégítésére.
3). A nemzetközi határátkelők és az azokon dolgozó személyzet tehermentesül.
4). A határon túliaknak nem kell várakozniuk a határokon, jobb szájízzel érkeznek és mennek.
5). A határon túl élők jobban hozzáférnek a különféle anyaországi kulturális tartalmakhoz, mint amilyen a magyar nyelven megnézett mozi- és színielőadás, koncertek stb. Ezzel is hozzásegíthetünk a magyar identitásuk megőrzéséhez.
6). A határon túli, a határ közelében élő emberek könnyebben tudnának ingázó munkát vállalni Magyarországon.

A petíció elérhető és aláírható a következő linken:

https://citizengo.org/hu/167232-kishatar-atkelohelyek-egesz-napos-nyitvatartasa?tc=fb&tcid=52761015&fbclid=IwAR3vwTNP-m9ZdW14dG-orvVhYb0ojsE41vBE9p3tt3RQkwEbLgrvrpEYgL4