Nem sokat keleltt várni arra, hogy a a magyar országgyűlés legutóbbi – botrányokkal tarkított – ülésén elfogadott új munkatörvény után elkészüljenek a 2019. január 1-től érvényes munkaszerződések, amelyek már 400 óra túlórát engedélyeznek.

A HVG-nek egy kelet-magyarországi cégnél dolgozó olvasó már el is küldte a jövő év első napjától életbe lépő munkaszerződését, amelyben már 400 megengedett túlóra szerepel, melyet a munkáltató saját jogkörben rendelhet el. A szerződésben az is benne van, hogy öt százalékos pótlékkal jutalmazzák a túlórát, amit pénzen vagy szabadidőben lehet kifizetni, s az is szerepel benne, hogy

a túlórapótlékot a törvényi rendelkezéseknek megfelelően az elrendelt túlórák teljesítését követően 36 hónapon belül köteles kifizetni.

A munkaszerződést a portálnak elküldő személy azt is elmondta, hogy négy éve dolgozik a módosítást belengető cégnél, ahol eddig 250 óra túlórát írtak elő.

„Emiatt ősszel háromszor késtünk az óvodából délután. Az óvoda vezetője közölte, legközelebb a gyámügyet értesíti.” A nagyszülőkre nem tudnak számítani a gyerekek elhozásánál – 2019-től pedig még több bonyadalmat okozhat a megnövelt túlóra.”

Az eset érdekessége, hogy a többlettúlóráról szóló törvényt még alá sem írta Áder János köztársasági elnök, tehát még nem lehetne rá hivatkozni mint létező jogszabályra.