Az Elég volt a véres ingekből – egy az ötmillióból elnevezésű tüntetés szombaton este hat óra körül kezdődött Belgrádban a Bölcsészkar épülete előtt.

A tiltakozó megmozdulás nagyszámú polgár részvételével zajlik. A transzparenseken a következő üzenetek olvashatók: „Egy az ötmillióból”, „Elkezdődött”, „Elég volt a majomkodásból, így nem mehet tovább”…

A tiltakozók sípolnak, tülkölnek, az aktivisták pedig Elkezdődött (Počelo je) feliratú kitűzőket osztogatnak.

A tüntetőkhöz elsőként Dušan Teodorović akadémikus szólt, aki azt mondta: addig nem lesznek tisztességes választások, amíg a televízióban Vučić napi öt órát szerepel és rendezetlen a választói névjegyzék. Teodorovićot követően Tihomir Stanić szónokolt, majd a tömeg békés sétára indult.

A tömegben sétál többek közt Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Borko Stefanović, Janko Veselinović, Miloš Jovanović és Boško Obradović, a kihangosítókon pedig a Goblini zenekar és Đorđe Balašević dalai szólnak.

Egy hete is tartottak hasonló erőszak ellenes tüntetést, miután Borko Stefanovićot, a Szerbiai Baloldal vezetőjét megtámadták és brutálisan megverték.

Aleksandar Vučić államfő a tüntetéssel kapcsolatban akkor azt mondta, hogy nem fog engedni a nyomásnak, és a tüntetők egyetlen követelését sem fogja teljesíteni, még akkor sem, ha öt millióan vonulnak utcára.

Nyitókép: N1