Aleksandar Vučić szerb államfő Belgrádban sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a koszovói hadsereg megalakítása ellentétben van a nemzetközi joggal, de még a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó tartomány alkotmányával is. A koszovói albánok és támogatóik a békét és a térség stabilitását fenyegetik, értékelte Vučić, egyúttal azt üzente a Koszovóban élő szerbeknek, hogy az államnak lesz ereje, hogy egy esetleges támadás esetén megvédje őket.

A szerb elnök emlékeztetett az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es számú határozatára, amely kimondja, hogy Koszovóban kizárólag nemzetközi haderő tartózkodhat, a tartományt pedig teljes mértékben demilitarizálni kell.

„Ha a határozat a lefegyverzést irányozza elő, akkor miféle hadsereg ez? Azt kérdem mindenkitől, hogy az albánok milyen jogszabály alapján hozták létre hadseregüket? Elvárom az amerikai, brit, német és pristinai szakértőktől, hogy mondjanak egyetlen egy törvényszakaszt, bekezdést, vagy pontot, ami alapján át merték hágni a nemzetközi jogot” – üzente Vučić.