Megtörténhet-e, hogy egy kötet nem a szerzője, hanem a tulajdonosa miatt érdekes és értékes? Természetesen igen, s így van ez azzal a könyvvel kapcsolatban is, amelyet a magyar irodalomtörténetben jól ismert Beöthy Zsolt írt, s amelynek a címe Régi nóták. A kötetet Haranghy Jenő szövegközti, fekete-fehér rajzai illusztrálják – olvasható az Antikvárium.hu oldalon, amelyen a kötet kikiáltási ára egymillió forint (3100 euró) volt, s eddig két ajánlat érkezett, így két nappal az aukció vége előtt egymilliókétezer forint a legmagasabb ajánlat.

A könyv kikiáltási ára azért ilyen magas, mert a tulajdonosa nem volt más, mint József Attila, a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb alakja, aki a makói gimnáziumban a jó magaviseletért és szorgalomért kapta a kiadványt a hatodik osztály végén.

„A rövidítéssel és nem ékezési hibával leírt jutalmazott diák – Jozsef A. – természetesen nem más, mint József Attila, aki ezekben az években Makón élt és tanult a helyi gimnáziumban. Nem mindig volt jó tanuló, de ekkor elhatározta, hogy javít eredményein és osztályelső lesz. És ezt meg is valósította: az az 1921/1922-es tanév végén kiállított jeles bizonyítványában egyetlen kettes érdemjegy van csak, az is csupán az írásbeli dolgozatainak külalakjára. Eperjessy Kálmán, József Attila osztályfőnöke a bizonyítványba megjegyzésként azt is odaírta: „Tehetséges, kötelességtudó, bátor fellépésű.” – olvasható a leírásban, amelyben az is szerepel, hogy a jutalmazás tényéről tudott a József Attila-kutatás, viszont a könyvet magát nem ismerte. Ebben a tekintetben valódi szakmai szenzáció a kötet felbukkanása: az eszmélkedő, első versei írásához készülődő diák könyvtárának egy darabja került elő.

Képek forrása: Antikvárium.hu