A szabad és tisztességes választások lebonyolításának feltételeiről írtak alá pénteken Belgrádban egy dokumentumot az ellenzéki pártok, csoportosulások és mozgalmak.

A nyilatkozatot a Szövetség Szerbiáért, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, a Szociáldemokrata Párt, az Új Párt, a Szerbiai Demokrata Párt, az Elég volt! mozgalom, a Központ mozgalom, a Polgári platform és a Ne fojtogassuk Belgrádot kezdeményezés képviselői írták alá.

A dokumentumban egyebek közt a választói névjegyzékkel való visszaélések megakadályozását és a választási folyamat ellenőrizhetőségét követelik, valamint azt, hogy bűnvádi felelősségre vonják azokat, akik visszaélést követnek el. Követelik továbbá, hogy a választási kampány során legalább hatvan perc műsoridőt kapjanak az állami televízió (RTS) műsoraiban.

„A dokumentum azon értékek védelmében született, melyeket az utóbbi években egyre inkább lerombolnak” – jelentette ki Csonka Áron, a VMDK elnöke.

Boško Obradović, a Dveri vezetője felszólította a polgárokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt az Egy az ötmillióból elnevezésű tüntetésen, ezzel üzenve, hogy nem normális az, hogy nem tartják tiszteletben azt, amikor az erőszak megállítását követelik.

Mint ismeretes, múlt szombaton Belgrádban tiltakozó sétát tartottak, miután brutálisan megverték Borko Stefanovićot, a Szerbiai Baloldal vezetőjét.

Aleksandar Vučić államfő a tüntetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy nem fog engedni a nyomásnak, és a tüntetők egyetlen követelését sem fogja teljesíteni, még akkor sem, ha öt millióan vonulnak utcára.

Nyitókép: Twitter / Szövetség Szerbiáért