Az idén júliusban letartóztatott harmincéves Marija Butyina bűnösnek vallotta magát csütörtökön Washingtonban, be nem jelentett orosz ügynökként folytatott összeesküvésben. A fiatal nő beismerte, hogy a személyes érdekeken (mesterfokozatot szerzett a fővárosi Amerikai Egyetemen) túlmenő, orosz tisztségviselők által támogatott küldetéssel tartózkodott az Egyesült Államokban, aminek az volt a célja, hogy nemformális kapcsolatokat építsen ki befolyásos amerikaiakkal az NRA (National Rifle Association, Országos Puska Egyesület) és a Republikánus Párt berkeiben, akiket arról kellett meggyőznie, hogy Oroszország nem ellenség, hanem barát.

A vádalku tárgya, hogy Butyina együttműködik a nyomozókkal, aminek fejében csökkentett büntetést kaphat, vagy akár megússza a letöltöttel. Öt hónapja van vizsgálati fogságban, az ítéletről folytatandó meghallgatást február közepére tűzték ki.

Maria Butina fegyvert villant Amerikában (Fotó: Washington Post)

Marija Butyina fegyvert villant Amerikában (Fotó: Washington Post)

Butyina nem klasszikus kémként forgott az USA-ban, hanem nyíltan dolgozott. Mobiljának hátlapján Vlagyimir Putyin orosz elnök meztelen felsőtestű lovaglós fotóját hordta, beszédeket tartott az orosz–amerikai barátság fontosságáról. Munkájának lényege azonban idősebb amerikai férfiakkal kialakított kapcsolatain keresztül zajlott. Szervezte az együttműködést az NRA orosz „rokonszervezetével” – amelyet állítólag ő maga alapított 2011-ben, és aminek persze nem sok értelme van, hiszen az orosz törvények nem engedélyezik a szabad fegyverviselést. Viszont egyes hírek szerint orosz milliók érkeztek az amerikai fegyverpártoló szervezethez, amely „zsebében tartja” a jobboldali politikusok jelentős részét, akik emiatt nem mernek a fegyvervásárlás ellenőrzésére irányuló törvényjavaslatokra szavazni.

Butyina akkor került rivaldafénybe, amikor 2015 nyarán Donald trump elnökjelölt egyik korai nagygyűlésén teljesen váratlanul szót kapott — maga Trump szólította meg, sőt részletesen válaszolt Butinának arra a kérdésére, hogy vajon megválasztása esetén folytatja-e majd az ukrajnai megszállás, valamint az orosz korrupció elleni közdelem miatt börtönben meggyilkolt Szergej Magnyickij emlékére bevezetett, Moszkva-ellenes szankciókat. Szokásával ellentétben Trumpnak azonnali válasza volt, mintha csak előre tudta volna a kérdést. (Ami természetesen nincs kizárva., erre is vonatkozik a vizsgálat.)

Butyina rendszeresen konzultált Alekszander Torsinnal, aki alig néhány nappal ezelőtt vonult nyugdíjba mint az Orosz Központi Bank kormányzóhelyettese, és akinek orosz maffiakapcsolatairól is szólnak hírek. Butyina amerikai „vendégszereplését” más orosz milliárdosok is támogatták, a washingtoni és New York-i körökben pedig ifj. Donald Trump közelébe is férkőzött, akivel együtt szelfizett, akárcsak Scott Walker wisconsini kormányzóval és más republikánus politikusokkal, valamint az NRA vezetőivel. A hölgy a nála 26 évvel idősebb Paul Erickson ismert republikánus kampányaktivista barátnőjévé avanzsált, rajta keresztül is jutott más befolyásos jobboldali amerikaiak közleébe.

Maria Butina rabruhában (Fotó: Alexandriai seriffhivatal)

Marija Butyina rabruhában (Fotó: Alexandriai seriffhivatal)

Butyina egyelőre vizsgálati fogságban marad, mert a hatóságok attól tartanak, hogy szabadlábra helyezése esetén eltűnne a szemük elől. Pénteken rabruhában hozták a bíróságra a Washington közeli Alexandria fegyházából, ahol állítólag hetek óta magánzárkában tartják. Nyárig tartó glamúros amerikai szereplései után ez persze hatalmas változás a fiatal nő életében. Putyin elnök a minap kijelentette, hogy sajnálja a hölgyet, amiért az amerikaiak olyasmivel vádolják, amihez semmi köze. Az orosz államfő „megkérdezte kénfőnökeit”, hogy ismerik-e Butinát, de mind azt mondta neki, hogy soha nem hallottak róla.

Most már nyilván igen.

 


Nyitóképünkön: Marija Butyina egy fegyverkiállításon (Fotó: BBC)