Aláírásgyűjtésbe kezdett az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) veteránjait tömörítő egyesület annak érdekében, hogy szüntessék meg az 1998-1999-es koszovói konfliktus idején az UÇK által elkövetett – feltételezett – háborús bűnöket vizsgáló különleges bíróságot, jelenti az MTI.

Szombat óta már 20 ezer aláírás gyűlt össze, a koszovói törvények szerint pedig azzal a petícióval, amelyet legalább tízezren aláírnak, már a parlamentnek is foglalkoznia kell.

A Koszovó függetlenségéért a szerb rendőrséggel és a jugoszláv hadsereggel 1998-1999-ben fegyveres harcot vívó UÇK tettei máig vitatottak. Még azzal is vádolták, hogy szervkereskedelmi hálózatot szervezett, amelynek keretében a fogságba ejtett vagy elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg. A szervkereskedelmi üggyel kapcsolatban Hashim Thaci jelenlegi koszovói köztársasági elnök neve is felmerült.

A bíróság felállításáról szóló törvényt 2014-ben fogadta el a koszovói parlament, ám a testület mindmáig nem kezdte meg munkáját. A bíróság – főként a tanúk védelme érdekében – Hágában fog működni, az elítéltek egy része azonban Koszovóban töltheti le börtönbüntetését.

A koszovói politikusok egy része a múlt év végén a különleges bíróság felállításáról szóló törvény visszavonását követelte, mert szerintük a testület diszkriminatív a koszovói albánokkal szemben, ugyanis csak az általuk elkövetett bűnöket vizsgálná, a szerbek által elkövetetteket nem. A törvény visszavonása érdekében felszólalt Ramush Haradinaj miniszterelnök és Hashim Thaçi is. Később azonban a pristinai vezetés – főként Brüsszel és Washington nyomására – kijelentette: noha igazságtalannak tartja a bíróság felállítását, nem vonja vissza az erről szóló törvényt.

Az UÇK veteránjai azt követően kezdtek aláírásgyűjtésbe, hogy kiderült, megvannak az első gyanúsítottak, akiket januárban hallgat ki a különleges ügyészség.

A Zeri.info pristinai hírportál szerint eddig 13 egykori UÇK-tagot idéztek be meghallgatásra, az ügyészség azonban csak hét ember beidézését erősítette meg.

Nem a különleges bíróság az első testület, amely a koszovói háborús bűnöket vizsgálja, korábban a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéken is folytak eljárások a feltételezett elkövetők ellen. Ramush Haradinaj kormányfőt például az Nemzetközi Törvényszék 2008-ban és 2012-ben is felmentette az ellene felhozott vádak alól, Fatmir Limaj miniszterelnök-helyettest pedig 2007-ben mentették fel a vádak alól. A Nemzetközi Törvényszék a koszovói konfliktus idején elkövetett háborús bűnök miatt hat szerbet – Vlastimir Đorđevićet, Sreten Lukićot, Vladimir Lazarevićet, Dragoljub Ojdanićot, Nebojša Pavkovićot és Nikola Šainovicot – ítélt el, Slobodan Milošević volt szerb és jugoszláv elnök pedig az ellene folyó eljárás során halt meg a hágai törvényszék börtönében.

Nyitókép: kosovapress.com