Felgyorsultak az események abban a rendkívüli vizsgálatban, amely Donald Trump amerikai elnök és 2015–16-os kampánystábjának orosz kapcsolatait hivatott feltárni. Miután az idei kongresszusi választások másnapján Trump leváltotta Jeff Session igazságügyminisztert, mert az kivonta magát a Robert Mueller volt FBI-igazgató és különleges ügyész által vezetett vizsgálat irányítása alól, Muellernek arra is figyelnie kellett, hogy Trump új embere ne akadályozhassa meg a nyomozás sikerét.

Trump három legfontosabb közvetlen munkatársa már korábban bűnösnek vallotta magát egész sor adócsalási, kampányfinanszírozási ügyben, valamint a kongresszusi bizottságok, illetve a nyomozók előtti, eskü alatt tett vallomások hazug volta miatt, s így büntetésük kimondására hamarosan sor kerül. Ehhez volt szükség a Mueller-féle vizsgálat jelentésére, amelynek alapján a bírók majd kiszabják a büntetést a három személyre – többek között attól függően, hogy azok mennyire járultak hozzá a vizsgálat sikeréhez.

Az első ilyen jelentés még a hét elején került a bírósághoz Michael Flynn nyug. altábornagynak, Trump első nemzetbiztonsági tanácsadójának (18 nap után leváltották) az ügyében. Általános meglepetésre Muellerék azt javasolták a bíróságnak, hogy Flynn ússza meg börtönbüntetés nélkül, mert a legelsők között és önként bevallotta mindazokat a bűntényeket, amelyeket elkövetett, jelentősen hozzájárulva a nyomozás beindulásához. Emlékezetes, hogy Flynn volt az, aki az RT (Russia Today, Oroszország Ma) TV jubileumán Vlagyimir Putyin elnök mellett ült a vacsoraasztalnál, később pedig ő vezette 2016 nyarán a Republikánus Pártkonvenció Hillary Clinton-ellenes skandálását: „Lecsukni! Lecsukni!”

Flynn együttműködése a vizsgálattal alapos fejfájást okozhat Donald Trumpnak, hiszen az altábornagy volt egyike azoknak, akik az orosz kapcsolatok szálait a kezükben tartották. A Flynn büntetésének mértékét taglaló Mueller-jelentés érdekes módon rengeteg kifeketített részletet tartalmaz, ami a vizsgálatnak ebben a szakaszában csakis úgy értelmezhető, hogy a további ügyekre, esetleges vádlottakra, még közzé nem tett vádemelésekre vonatkozik. Trumpot, legidősebb fiát és idősebb lányát ezek a részletek érinthetik legkeményebben.

Péntek délután került a bíróságra Muellerék két másik jelentése. Paul Manafort, az elnök 2016-os kampányfőnöke, az orosz oligarchákkal Ukrajna-párti erők ellen szövetkező, Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel összejátszó politikai aktivista eredetileg vádalkut kötött a nyomozókkal, de néhány héttel ezelőtt visszavonta azt, abban reménykedve, hogy Trump úgyis megkegyelmez neki az ítélet után. Mint kiderült, az elnök és munkatársai  meg is lebegtették előtte ezt a lehetőséget, miután az elnöknek írásban feltett nyomozati kérdésekből rájöhettek arra, hogy Manafort máris „énekelt”. Manafortot többszörös adócsalással, külföldi politikai érdekek be nem jelentett amerikai kiszolgálásával és a vizsgálati szerveknek nyújtott hazugságokkal vádolják. Mueller nem kért számára jelentősen csökkentett büntetést a bíróságtól.

A harmadik elítélt vádlott, Michael Cohen ügyvéd, aki 12 évig a Trump-család cégének vezérigazgatóhelyetteseként, Trump személyes jogászaként és „fixereként” ténykedett, tehát a legátfogóbb betekintése volt a Trump-klán üzletelési szokásaiba és mesterkedéseibe. Cohen ugyan nem írt alá vádalkut (nyilván ő is elnöki kegyelemben reménykedett), csakhogy az ellene szóló vádak egy része nem is szövetségi szintű, hanem New York állam igazságszolgáltatására tartozik, aminek az esetleges következményeire nem érvényes az elnöki kegyelmi jog.

Mint ismeretes, Cohen majdnem teljes irodai dokumentációját lefoglalta a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és a Mueller-féle csoport megszerezte azokat a hangfelvételeket is, amelyeket Mueller a Trumppal folytatott beszélgetéseiről titokban készített (államonként változó, hogy ez bíróságilag bemutatható bizonyíték-e). A Cohenre vonatkozó jelentés legfontosabb részlete az – és ez már bíróságilag elfogadott, az elkövető által bűntényként elismert tény –, hogy

a 2016-os elnökválasztás előtti hetekben Cohen két nőt is lefizetett, hogy hallgassanak a jobboldali jelölttel korábban folytatott házasságon kívüli viszonyukról. Cohen ezt Trump utasítására tette annak céljával, hogy befolyásolja a választás kimenetelét. Az Egyesült Államok kampányfinanszírozási törvényei szerint ez bűnténynek számít.

Cohen azt is bevallotta, hogy hazudott a Kongresszusnak, amikor Trump moszkvai felhőkarcoló-építési projektumának 2016. januári befejezéséről tanúskodott, mert az még legalább fél évig folyt, és Putyinnak ötven millió dolláros luxuslakást kínáltak a legfelső emeleten azért, hogy a Kreml jóváhagyja az építkezést. Trump azt a toronyházat a világ legmagasabb felhőkarcolójának szánta.

Az Egyesült Államokban külön törvény tiltja, hogy amerikai cégek a külföldi üzletkötésekhez kenőpénzt vagy hasonló célú ajándékot felkínáljanak.

Az igazságügyminisztérium belső szabályzata szerint a hivatalban lévő elnök ellen nem indítanak bűnvádi eljárást. Csakhogy ennek nincs törvényes alapja, és a Legfelső Bíróság soha nem döntött a kérdésben. (Richard Nixon ugyanis lemondott, mielőtt erre sor került volna, utódja pedig megkegyelmezett neki.) Ennek ellenére nyilvános bírósági megerősítést nyert, hogy

Trump tehát két szövetségi bűntényben felbujtói szerepet játszott az elkövető-koronatanú szerint.

A folytatás egyre izgalmasabb lesz. A három elítélt bűnözőre akármilyen büntetés is vár, az elnök elleni vizsgálat további lényeges célpontjai már csak Donald J. Trump, ifj. Donald Trump és esetleg Ivanka Trump lehet, azon túl, hogy az orosz kapcsolatoknak még vannak el nem dolgozatlan szálai. Az sem biztos, hogy a végső vizsgálati jelentés hogyan fog nyilvánosság elé kerülni, hiszen azt előzőleg az igazságügymniszternek jóvá kell hagynia. Azon a poszton viszont pillanatnyilag csak egy ügyvezető ül, aki már többször nyilatkozott Trump pártján a vizsgálat „törvénytelenségéről”, valamint akinek ráadásul törvényes joga sem lenne a pozíciót elfoglalni.

Az elnök azonban pénteken máris megnevezte új jelöltjét, akit a Szenátusnak kell jóváhagynia. Nem mellékes módon ez az a William Barr, aki a Reagan-kormányzat idején végrehajtott állami bűntény, az Irán–kontrák (tiltott fegyvereladás Iránnak, aminek a bevételéből a nicaraguai lázadókat pénzelték szintén törvényellenes módon) botrány elkövetőit segített kihúzni a csávából.

Az elnök, rá jellemző módon, azzal a Twitter-üzenettel reagált a körülötte egyre szoruló hurkot jelképező jelentésekre, hogy azok

„Totálisan felmentették őt, köszöni.”
Ami természetesen homlokegyenest szemben áll a valósággal – dehát ezt is tudjuk már Donald J. Trump több mint ötezer elnöki hazugsága alapján.


Nyitóképünkön: Michael Cohen, Donald Trump és Paul Manafort (Montázs: CNN)