Szombaton délelőttre több szakszervezet hirdetett megmozdulást Budapestre: az érdekvédők nehezményezik a munkaügyi törvény tervezett módosítását, amely a köznyelvben „rabszolgatörvényként“ híresült el. A tervezett módosítás lényege, hogy a munkásokat kötelezhetnék, hogy évente 400 órát dolgozzanak túlórában, a túlórák elszámolását (és kifizetését!) pedig akár három évig is el lehetne halasztani. A jelenlegi szabályozás szerint naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, ami kollektív szerződés alapján legfeljebb háromszáz órára növelhető. A módosítást követően (amelyet már a jövő héten elfogadhat a Magyar Országgyűlés) így gyakorlatilag hatnapos lenne a munkahét azoknak az esetében, akiket érintene a törvény.

A szakszervezetek szerint a kormány csak a multinacionális cégeknek akarja kiszolgáltatni a magyar dolgozókat (azt a Fidesz vezető politikusai  sem tagadják , hogy a multiknak kedveznének a törvénnyel), miközben családok szakadnak szét a túlóra miatt.

A demonstráció szombaton reggel tíz órakor kezdődött a Jászai Mari téren, ahonnan a demonstrálók a Kossuth térre vonultak volna – azonban a rendőrség hajnalban lezárta azt. vonulókat a „Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen” felirattal vezették a színpadhoz. A tüntetők is több transzparenst hoztak magukkal, például „A fideszes is áldozat” és „Ez itt már nem a NER, hanem a tökéletes aljasság rendszere” szövegekkel.

A szakszervezetek szerint mintegy tízezren demonstráltak, helyszíni tudósítók szerint a tüntetők több ezren voltak.

A beszédek, felszólalások után, a hivatalos részt követően a tömeg nagyobb része hazaindult, de egy nagyobb csoport a Kossuth tér felé indult, ahol a tüntetők összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel, majd a kordont áttörve bejutott a térre. Mintegy ezren lehettek a parlament lépcsőjénél, folyamatosan hallatszott az „Orbán, takarodj!“, illetve tülkök, dudák hangja, de két óra körül a tiltakozók elcsendesedtek, majd hazaindultak.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációján tüntetők a rendőrsorfalat áttörve bejutottak a Kossuth térre. A tiltakozást az évi ötven nap túlmunka ellen, a tudományos kutatási szabadságáért és a tanszabadságért tartották. A demonstrációhoz számos szakszervezet és szakszervezeti szövetség csatlakozott. MTI/Szigetváry Zsolt

 

Borítókép: Boros Júlia