Szabadka polgármestere, Bogdan Laban pénteken a Városházán fogadta Konsztantinosz Eliádeszt, Ciprus belgrádi nagykövetét, ennek kapcsán a szabadkai médiaközpont közleményt adott ki, amelyet az alábbiakban teljes egészében, változtatás nélkül közlünk:

Laban polgármester és Eliádesz nagykövet a kellemes hangulatban telt beszélgetés során kiemelték, hogy a Szerbia és Ciprus közötti hagyományosan jó és baráti kapcsolat jó alapot képez az önkormányzati szintű konkrét projektumok megvalósításához.

Bogdan Laban üdvözölte Eliádesz nagykövetet, és köszönetét fejezte ki amiért Ciprus folyamatos, őszinte támogatást nyújt Szerbiának az európai csatlakozás felé vezető úton, valamint területi integritásának és szuverenitásának megőrzésében, majd ismertette Szabadka és Palics gazdasági, beruházási, turisztikai, kulturális és egyéb lehetőségeit.

Miután megköszönte a vendéglátást és hogy Szerbia támogatja Ciprus egységét, Eliádesz nagykövet elmondta, hogy hazája, mint az Európai Unió tagországa határozottan kiáll a nemzetközi jog tiszteletben tartása mellett és gondosan ápolja a két baráti ország, Szerbia és Ciprus közötti jó kapcsolatokat, amit a jövőben is minden szinten fejleszteni kell.

A két fél egyetértett abban, hogy minőségi együttműködés hozható létre a turizmus, a mezőgazdaság, a kultúra, az oktatás és a sport terén, rendkívül fontosnak tartják, hogy a szerb és ciprusi beruházók ösztönzést és bátorítást kapjanak az új befektetésékre, és hogy az Észak-bácskai Regionális Gazdasági Kamarának Ciprussal folytatott árucseréjét, ami a 2018. január-október időszakban 55.000 dollár volt, a jövőben növelni kell.

Eliádesz nagykövet indítványozta, hogy Szabadka hozzon létre testvérvárosi kapcsolatot egy ciprusi várossal, amit a vendéglátók elfogadtak. Laban polgármester javasolta, hogy 2019 tavaszán egy politikusokból és gazdasági szakemberekből álló nagyobb létszámú ciprusi küldöttség látogasson el városunkba, mely alkalommal meg lehetne beszélni a részleteket, és hogy Szabadka melyik ciprusi várossal létesítsen testvérvárosi kapcsolatot.

A Bogdan Laban és Konsztantinosz Eliádesz találkozásán a Városháza zöld termében részt vettek Marijana Cupać polgármesteri tanácsos és Nemanja Simović tanácstag is.