Magyarország számára fontos, hogy a Szerbiával meglévő kétoldalú együttműködés a vízvédelem és a természetvédelem területén is erős maradjon – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár szerdán, az „Innovatív Megoldások a Környezetszennyezésre Délkelet- és Dél-Európában” című miniszteri konferencián, Belgrádban.

Rácz András szerint a magyarok különösen nagyra értékelik azokat a beruházásokat és intézményi reformokat, amelyeket Szerbia az elmúlt időszakban a környezet védelme érdekében tett.

A magyar államtitkár kiemelte, a Nyugat-Balkán országainak EU-csatlakozási elkötelezettsége a gazdasági és társadalmi előrelépés mellett nagy lehetőség a környezetvédelem, valamint a természetvédelem szempontjából is. Ugyanakkor az uniós követelmények teljesítése óriási anyagi és szakmai kihívást is jelent. Magyarország ezért felajánlja a tapasztalatok és szakértelem átadását, illetve a fejlesztésekben való, lehetőségek szerinti közreműködést.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjával együttműködve azért rendezték meg ezt a konferenciát, hogy a résztvevők megvitathassák a környezetszennyezés hatásait a régióban és innovatív megoldási javaslatokkal álljanak elő. A találkozó zárónyilatkozatának elfogadói többek között megerősítették elkötelezettségüket a 2030-ig szóló Fenntartható Fejlődés Keretrendszer és a fenntarthatósági célok megvalósítása iránt. A dokumentum egyúttal regionális üzenetül is szolgál a 2019. márciusában sorra kerülő negyedik ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlés felé.


(Források: kormany.hu, Agrárminisztérium Sajtóiroda. Nyitóképünkön a Kopaonik Nemzeti Park – Fotó: Wikipédia)