Két hete sincs, hogy Donald Trump volt kampányfőnöke, a hétpróbás adócsaló és orosz-oligarcha-dörgölőző Paul Manafort felmondta az együttműködést az oroszokkal való összejátszás ügyében folyó vizsgálattal. Akkor a magyar sajtó jelentős része is úgy ítélte meg, hogy Robert Mueller (a rendkívüli ügyész és volt FBI-igazgató) elveszítette koronatanúját. Csakhogy Muelleréknek máris jóval több bizonyíték van a tarsolyukban, mint azt bárki is gondolta volna.

A szálak manafort nékül is az elnök felé futnak. Volt kampányfőnöke (69 éves) akár több évtizednyi börtönbüntetést kaphat sokrendbeli csalás miatt, de mivel hazudott az ügyészeknek, elveszítette a vádalkut. Most már csak Trump elnöki kegyelmében bízhat, amire van is félig-meddig leplezett ígéret. Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, az egykor Putyinnal vacsorázó Michael Flynn nyugalmazott tábornok már rég bűnösnek vallotta magát. Akárcsak az elnök néhány más közelebbi vagy távolabbi kampány-munkatársa.

De ami csütörtökön történt a New York-i szövetségi bíróságon, arra senki sem számított ilyen gyorsan: Michael Cohen, az elnök volt személyes ügyvédje és a Trump-cég vezérigazgató-helyettese, aki Trump prostituáltjainak elhallgattatásáról ismert elsősorban, bevallotta, hogy hazudott a kongresszusi vizsgálatnak, ami ugyanúgy szövetségi bűntény, mint az igazságszolgáltatásnak hazudni. Ráadásul olyan hazugságokat vallott be, amelyekkel eredeti szándéka szerint Trumpot védelmezte volna.

Ső még tovább menve, Cohen vádalkuval egybekötött bírósági vallomása (amelynek alapján őt is azonnal elítéltként kezelik, aki a büntetés kiszabására vár, akárcsak Manafort) olyan dolgokat fedett fel, amelyekben Trump több mint két éve hazudik az amerikai népnek, és elképzelhető, hogy a múlt héten Muellernek beadott írásbeli válaszaiban sem mondott igazat. Bill Clintont ugyanilyen formában fogták hazugságon, csakhogy ő nem választási csalást követett el nemzetbiztonsági kockázattal egybekötve és az ellenséggel szövetkezve, hanem csak egy gyakornoknővel huncutkodott.

Trump viszont arról hazudozik folyamatosan — hatezer egyéb hazugsága mellett –, hogy semmilyen üzleti kapcsolata nem volt az oroszokkal. Cohen viszont azt tárta a bíróság elé, hogy még 2016 júniusában is, a republikánus jelöltség megkaparintása után is azzal foglalkoztak, hogy megépüljön a moszkvai Trump-torony, amelynek csúcsán egy ötven millió dolláros lakást adományzotak volna Vlagyimir Putyinnak, akinek a jóváhagyása nélkül egy dácsa sem épül Moszkvában, nemhogy egy félszáz emeletes felhőkarcoló.

Azt az apróságot pedig szintén ne felejtüsk ki, hogy az üzleti egyezségek kicsikarásának ilyesfajta egyengetését az amerikai törvények tiltják.

Trump szerint minden hazugság, amit Cohen beismert. Az Argentínába induló elnök szerint Cohen gyenge jellem — pedig 12 évig ne volt gyenge, amikor Trump legkülönbözőbb csalásait simítgatta el a nagy szélhámos legelső beosztottjaként. Nem véletlenül hívták intézőnek vagy angolul fixernek.

Donald Trump körül egyre jobban szorul a hurok. Az orosz kapcsolatot szolgáltató három legközelebbi kampánymunkatársa az ítéletükre vár. Két összeesküvés-elméletgyártó haverja viszont, — akik a Wikileaks felé tartották a kapcsolatot  –, a vádemelést várhatják maguk ellen.

És onnantól már csak maga a Trump család marad céltáblának. Fiai többször is beszéltek az orosz bankoktól származó százmilliókról, azt már nem is vonhatják vissza. A Deutsche Bank központi berlini részlegébe éppen ugyanaznap hatolt be a német rendőrség, amikor Amerikában Cohen a Trump-ügybenbűnösnek ismerte el magát. Máspedig úgy tudják az oknyomozó újságírók, hogy a Deutsche Bank on keresztül folytak Trump zsebébe a tízmilliók.

Az elnök lánya és idősebb fia mindenesetre benne van apjuk majd minden üzletébe, és Cohen vallomásából az derül ki, hogy ők is hazudtak vallomásik során. Ezeknek az ellentmondásoknak a feldolgozása és bizonyítékká alakítása még jó sok időt igénybe vehet. De Trumpról senki sem mossa már le azt, hogy bűnözőkkel vette magát körül.  Miután a maradék 2-3 embert is eléri a vádirat, már csak a Trump-család tagjai maradnak hátra az igazságszolgáltatás számára — beleértve magát az elnököt is.

Madarat tolláról, embert barátjáról, elnököt hazugságairól — amiben ugyan már számtalanszor utolérték, de most nem (csak) pénzről van szó.

 

Nyitóképünk három férfiúja közül kettő már elítélt bűnös: (balról jobbra) Michael Cohen, Donald Trump és Paul Manafort (Fotó: NYPost)