Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnöknek ítélték oda a Velencei Nemzetközi Nagydíj egyik legfőbb kitüntetését, az Arany Oroszlán-békedíjat, amit az államfő nevében Goran Aleksić szerb nagykövet vett át a Velencében megrendezett ünnepi gálán.

A díjakat odaítélő bizottság indoklása szerint azért a szerb elnök a díjra jogosult, mert mandátuma alatt komoly erőfeszítéseket tett, és termékenyen járult hozzá a béke népszerűsítéséhez.

Vučić az RTS-nek nyilatkozva azt mondta, a koszovói helyzet miatt nem tudott személyesen jelen lenni a díj átadásakor, de levelében, melyet a nagykövet az ünnepségen felolvasott, úgy fogalmazott, hogy reménykedésre ad okot az, hogy egy Balkánról jövő személyt, akit Szerbia polgárai arra köteleztek, hogy a béke érdekében tevékenykedjen, kitüntettek ezzel az elismeréssel.

Franco Frattini, az olasz diplomácia korábbi vezetője úgy értékelte, hogy az egyik ok, amiért a díjat Vučić kapta az, hogy a szerb elnök a „szomszédok provokációi és agresszív megnyilvánulásai ellenére is” komoly erőfeszítéseket tett a Pristinával való kapcsolatok rendezése érdekében.

A Velencei Nemzetközi Nagydíj legrangosabb kitüntetései az Arany Oroszlán-békedíj, az Arany Oroszlán-gazdasági díj és a Nemzetközi Békenagykövet cím. Ez utóbbit idén Francesco Coccopalmerio bíboros érdemelte ki.

Fotó: Tanjug