A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ), a SZAKC és a FEMIT Polgári Társulás közös szervezésében került sor az első Kárpát-medencei demográfiai konferenciára Dunaszerdahelyen. Az eseményen a KCSSZ és a Családlánc mozgalom tagjai vettek részt Magyarországról, Erdélyből, Kárpátaljáról és Felvidékről. Vajdaságból a Kolibri a Családokért Egyesület, a  szabadkai Smile, a muzslyai Don Bosco Családok Egyesülete, az erzsébetlaki Császár-tó MME, a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor ME és a szentmihályi József Attila ME is delegált képviselőket.

A konferencia témája fontos üzenetet hordoz: gyermekvállalás és családalapítás, mondta Pataki János a KCSSZ elnöke.

A részvevő szakemberek statisztikai adatok alapján vázolták elsősorban a felvidéki demográfiai helyzetet és vették számba azokat a lehetőségeket, amelyek enyhülést hozhatnak a népesség csökkenésben.

Dr. Beneda Attila, család- és ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkár véleménye szerint a demográfia helyzetét a nagyszülők és idősek mutatják, de megoldás kulcsa a fiatalok kezében van.

Molnár Balázs, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért (KINCS) helyettes vezetője köszöntőjében az összmagyar demográfiai képre és annak emelkedő hányadára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a családok éve program legfontosabb intézkedése az anyasági támogatás és a Babakötvény, amelyet 2018. októberéig 8 157-en igényeltek.

A Kárpát-medencei Családszervetek Szövetsége a következő demográfiai konferenciát Kárpátalján szervezi, várhatóan a következő év őszén.

A nyitóképen a konferencia vajdasági részvevői. Fotó: Bodócsi Mónika