Három ország négy településének részvételével idén első alkalommal rendezte meg a Határon átívelő közösségi és civil találkozók elnevezésű rendezvényt az Interkulturális Központ a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával.

A projekt első része Budapesten került megrendezésre augusztus 18-a és 21-e között, majd ezt követte az erdélyi, sepsiszentgyörgyi  találkozó, amelyre szeptember 28-a és 30-a között került sor. A projekt harmadik részét a vajdasági Székelykevén rendezték meg október 5-e és 7-e között, az utolsó rendezvény pedig Újvidéken volt, november 2-tól 4-ig.

A találkozók célja az volt, hogy kulturális és ifjúsággal foglalkozó szervezetek és intézmények megismerjék egymást, tapasztalatok megosztása valamint lehetőség szerint ezen intézmények és szervezetek a jövőben együtt közös programokat és projekteket szervezzenek a Kárpát-medencei magyarság számára. A találkozók során a részvevő egyesületek és szervezetek képviselői jobban megismerték egymást, illetve az általuk képviselt szervezetek tevékenységét, munkáját.

Az események során a résztvevők megismerték az adott települést, régiót valamint  betekintést nyertek az aktív civil szervezetek tevékenységébe.

„Véleményünk szerint nagyon hasznos és fontos az ilyen és ehhez hasonló határon átnyúló magyar-magyar civil találkozók megszervezése és fejlesztése. Célunk, hogy jövőben közös határon átnyúló pályázatokon is sikeresen vegyünk részt és elmélyítsük a magyarság kapcsolatait az anyaországgal” – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Mór Gábor az Interkulturális Központ elnöke, a rendezvény főszervezője, aki hozzátette: a magyar civil szervezetek palettája igen gazdag, amely összefogással eredményes és sokrétű tevékenységet tud kialakítani, ami a magyar-magyar kapcsolat javára válhat a Kárpát-medencébe.