A magyar, mint kisebbségi nyelv önkormányzati helyzetéről tartottak tanácskozást Szabadkán.

Szabadka Város területén a kisebbségi nyelvhasználat helyzete kielégítő és pozitív példa Vajdaságban – hangzott el a magyar nyelv hivatalos használatáról szóló jelentés kapcsán tartott tanácskozáson a Városházán. A jelentés szerint ahol nagyobb számú magyarság él, azokban az önkormányzatokban a kisebbségi nyelvhasználati jogok könnyebben érvényesülnek. A többnyelvű helységnévtáblák és az anyanyelvhasználat ügyintézés során is a kisebbségi nyelvhasználat jogköréhez tartozik.

„Bármelyik polgár, bármelyik pillanatban, aki az önkormányzati intézmény elé kerül valamilyen ügyintézés részeként magyarul, saját anyanyelvén tudja ezt írásban, és természetesen szóban is megtenni, és az önkormányzatban lévő foglalkoztatottak pedig ugyanezt a helyzet- és ügykezelést kaphatják magyar nyelven.”, nyilatkozta a Pannon RTV-nek Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere.

A legnagyobb gondokkal az egészségügyben találkozhatunk, ennek egyik legfőbb oka elsősorban a forráshiány – teszi hozzá a jelentés. A többnyelvű helység- és utcanévtáblák kihelyezése, vagy más önkormányzati nyelvhasználattal kapcsolatos panasz ritka.

„A kisebbségi jogok népszerűsítése, a nemzeti kisebbségek tagjainak informálása a nemzeti tanácsok munkája, és ebből a szempontból a Magyar Nemzeti Tanács a lehető legjobb munkát végzi. Az olyan községekben, ahol jelentősebb magyar kisebbség él, az önkormányzati struktúrában kitűnően tájékoztatják a lakosokat jogaikról.”, mondta el Robert Sepi, nemzeti kisebbségekkel foglalkozó ombudsman.

A Magyar Nemzeti Tanács egyik legfontosabb feladata a magyar nyelvhasználat védelme, ennek ellenőrzése. Ezért az MNT kiemelt tevékenysége a segítségnyújtás is mindenki számára, ha nyelvhasználattal kapcsolatos panasza van – mondta el Lulić Emil, a Magyar Nemzeti Tanács jogásza.

Az MNT rendszer szintű ajánlásokat fogalmaz meg a szerveknek, és természetesen külön szerepe jut ebben az egészségpénztárnak, mivel ezek szerint itt több panasz érkezik, tehát az a fontos, hogy rendszerben gondolkodjunk, amikor a nyelvhasználatról van szó, mondta az MNT jogásza.

Fotó: pannonrtv.com