Hetvenhét éves korában meghalt Bernardo Bertolucci olasz filmrendező, forgatókönyvíró, az Utolsó tangó Párizsban, A megalkuvó és Az utolsó császár rendezője. Utóbbiért 1988-ban két Oscar-díjat kapott. Az olasz Repubblica információi szerint  Bertolucci  Rómában halt meg, hosszú betegeskedés után – írja az Index.

Az olasz rendezőnek több, mint egy évtized óta kellett tolókocsiban ülnie, egy 2003-as, sikertelen műtét után. Menedzsmentje megerősítette a Guardiannek, hogy halálát rák okozta.

Karrierje egészen a 60-as évek elején kezdődött, ebben az időszakban lett Bertolucci az olasz új hullám egyik kiemelkedő alakja. Neki ráadásul sikerült Hollywoodba is betörnie, aminek a kilenc Oscar-díjas Az utolsó császár a legjobb példája, ami a legjobb film díját is elnyerte a legjobb rendezés mellett.

Bertolucci 1940-ben született Parma városában, édesapja tanár és költő volt. Első filmjét nagyon fiatalon, 1962-ben készítette el, ez volt A kaszás. Íróként közreműködött a legendás western, a Volt egyszer egy vadnyugat elkészítésében is, első nagy sikerét pedig az 1964-ben bemutatott Forradalom előtt című filmjével aratta.

A hetvenes évekre Európa egyik legfelkapottabb rendezője lett, de igazán az 1972-ben bemutatott Az utolsó tangó Párizsban című filmjével futott be. Ez a film az utóbbi években újra előkerült, mikor Bertolucci egy interjúban beismerte, hogy film talán legismertebb, szexuális erőszakot ábrázoló jelenetét a női főszereplő, Maria Schneider beleegyezése nélkül vették fel.

Nemcsak annyi történt, hogy filmsztárok háborodtak fel nyilvánosan, elítélve Bertoluccit és tettestársát, a férfi főszerepet játszó Marlon Brandót, hanem újra felerősödtek azok a hangok, melyek szerint az ügy abszolút beleillik az évtized óta férfiak uralta filmipart ábrázoló képbe, és sokkal többet mond az egész eset egyetlen filmforgatási kulisszatitoknál. Vittorio Storaro, a film operatőre szerint a forgatáson nem történt nemi erőszak a forgatáson és Maria Schneider tisztában volt azzal, hogy milyen jelenetet fognak aznap felvenni.

1987-ben Az utolsó császárral aratta a legnagyobb nemzetközi sikerét, összesen kilenc Oscar-díjat kapott a film, amiből  Bertolucci összesen kettőt vihetett haza, egyiket a legjobb forgatókönyvért, másikat pedig a legjobb rendezésért.

Feleségével Clare Peploe-val 1978-ban házasodtak össze, gyerekük nem született.