A Vajdasági Magyar Szövetség úgy döntött, hogy a Szerb Haladó Párttal koalícióban indul a megmérettetésen a Kúlán december 16-án sorra kerülő előrehozott helyhatósági választásokon.

A Magyar Szó cikke kihangsúlyzza, hogy erre „egyébként első alkalommal” kerül sor, ami igaz is, kivéve, ha nem vesszük figyelembe a szenttamási helyi közösségi választásokat, amikor a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői a Szerb Haladó Párt listáján indultak, igaz, a szórólapokon csak a szerb párt neve és logója szerepelt.

Valka Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség kúlai körzeti elnöke a lapnak azt mondta, „a koalíciós lista az Aleksandar Vučić – Mert szeretjük Kúlát nevet viseli majd, s a párt elnöksége úgy vélte, képviselőik együttesen jobb eredményeket érnek el a választásokon, erősíteni tudják majd a választások utáni pozícióikat.”

– Bízom benne, hogy sikeresek leszünk, s hogy a voksolás után is megfelelő képviselettel rendelkezik majd az itteni magyarság a képviselő-testületben. A kampányt nem az ígéretek halmozására alapozzuk.Nem kell sok mindent ígérnünk, az is elég, ha felmutatjuk, hogyan teljesítettünk az elmúlt időszakban, s meggyőzzük a polgárokat, hogy továbbra is ilyen munkát akarunk folytatni” – húzta alá Valka, aki szerint a legfontosabb dolog, hogy Kúlán továbbra is legyen magyar oktatáss, e emellett a kultúrára és a hagyományápolásra is figyelmet fordítanának, ahogyan eddig is tették.

A Szerb Haladó Párt aktivistái gőzerővel készülnek a helyhatósági választásra (forrás: Facebook Српска Напредна Странка Кула)

„A katolikus templom, a Népkör épülete felújításának a befejezése is prioritást jelent a számunkra” – mondta Valka Károly, aki szerint nagyon fontos, hogy folyamatosan új munkahelyek nyíljanak a községben, mert azzal itthon lehet tartani azokat az embereket, akik még nem mentek el.

A VMSZ kúlai körzeti elnöke azt is hozzátette, hogy az új munkalehetőségekkel és a Prosperitati Alapítvány pályázataival belátható időn belül azt is el tudják érni, hogy a korábban külföldre távozott magyarok közül sokan a hazatérés mellett döntsenek.

A döntést, hogy a vajdasági magyarok a Szerb Haladó Párt listáján induljanak, a párt elnöksége hozta meg. Ezzel a döntéssel a pártnak sikerült elkerülnie azt az újabb pofont, amelyet a gombosi helyi közösségi választások alkalmával kapott. Akkor a többségében magyar lakta faluban a helyi közösségi választások után a Vajdasági Magyar Szövetség mind a hét helyét elveszítette a helyi közösségi tanácsban, amelybe csak a Szerb Haladó Párt képviselői kerültek be.

Potápi Árpád János és Pásztor István

Felmerül a kérdés, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség e döntés után, a jövőben kap-e meghívót a Magyar Állandó Értekezletre. Ha ugyanis Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a jövőben is alkalmazza azt a szabályt, amit egy korábbi kijelentésekor tett, akkor a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői nem lesznek jelen a MÁÉRT-on. Potápi korábban azt mondta, „azért nem vehet részt a Magyar Mozgalom és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) munkájában, mert ezek vegyes nemzetiségű pártok, amit azzal támasztott alá, hogy a legutóbbi választásokon egy horvát párttal közösen indultak, és ezért nem tekintik őket magyar érdekszervezetként.”

A Szerb Haladó Párt kúlai szervezetének hivatalos facebook oldalán, amely igen aktív, ami a bejegyzések számát illeti, egyelőre egyetlen egy szó sem esik arról, hogy a párt helyi szinten a Vajdasági Magyar Szövetséggel lépett koalícióra, s közös listát indít majd a helyhatósági választáson.