Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Vajdasági Rádió és Televízió kettes csatornájának tegnap esti magyar nyelvű híradójában a Pannon RTV tudósítását vélte látni Pásztor István, a VMSZ elnökének sajtótájékoztatójáról. Olvasónk azt is kiemelte, hogy az Újvidéki Rádió híradójában viszont a Vajdasági RTV szabadkai tudósítójának anyagát hallotta, amelyben szerepelt Joó Horti Lívia, a Magyar Mozgalom társaelnökének reagálása is a Pásztor által elmondottakra.

Szerkesztőségünk levéllel fordult Szakács Áronhoz, a magyar műsorok fő- és felelős szerkesztőjéhez, amelyben feltettük a kérdést, mi tette indokolttá, hogy a polgárok adójából pénzelt közszolgálati televízió egy kereskedelmi televízió anyagát használja fel a híradójában, miközben az eseményen ott volt a Vajdasági Rádió és Televízió két munkatársa is.

A híradó a következő linken érhető el, a Pannon tudósítása 4 perc 21-nél kezdődik:

http://media.rtv.rs/sr_ci/hirado/42000

Az Újvidéki Rádió híradója pedig ezen a linken található, 6 perc 45-nél:

http://media.rtv.rs/sr_ci/delutanihirado/41989

UPDATE:

A feltett kérdésre Szakács Áron a következőket válaszolta:

„Tisztelt Szabad Magyar Szó szerkesztősége!
Örömömre szolgálna, ha személyesen szólíthatnám meg Önt, de a névtelenségbe burkolózása folytán marad a személytelenség.

Először is szeretném leszögezni, hogy sem főszerkesztő sem fő- és felelős szerkesztő nem vagyok, mint ahogyan a hozzám címzett levelében, illetve a honlapjukon hivatkozik rám.

Nem gondolom, hogy a szerkesztőség belügyei Önre, vagy az olvasóikra tartoznának. Minden olyan anyag sorsáról, amivel kapcsolatban szakmai vagy egyéb kétségek merülnek fel, én mint felelős szerkesztő, a Híradó szerkesztője és a deszkfőnök közösen döntünk.

Szakács Áron arra kérte a szerkesztőségünket, hogy a teljes levelét tegyük közzé, amelynek a második részében ez állt:

Habár nevét nem vállalva és pontatlanul, de megszólított, van egy kérdésem Önhöz.
Hogyan fordulhatott elő, hogy a Szabad Magyar Szó honlapján 2018. november 4-én a 18 óra 55 perckor megjelentetett írásában ( https://szabadmagyarszo.com/2018/11/04/meglepoen-alacsony-a-reszveteli-arany/ ) a mi aznapi Híradónkra hivatkozva hozza le egy anyagunkat szinte szó szerint idézve, amikor a Híradó 19 órakor kezdődik? Az a tény, hogy Ön hozzáfért a mi még nem publikált anyagunkhoz, komoly szakmai és jogi aggályokat vet fel.”

A válaszból tehát egyértelműen kiderül, szakmai vagy egyéb gondok merültek fel a Vajdasági Rádió és Televízió munkatársa által elkészített anyaggal kapcsolatban. Hogy ez pontosan mi volt, az a válasz elején még nem, később viszont felelős szerkesztővé váló Szakács szerint nem tartozik sem a Szabad Magyar Szó szerkesztőségére, sem az olvasókra, akiknek az adójukból a televízió fenntartja magát. A keddi Híradó szerkesztője Micsik Andrea volt.