A közigazgatásban dolgozó ember naponta két és fél-három órát tölt hatékony munkával, derült ki számos felmérésből, amelyek arra is rámutatnak, hogy a fennmaradó órák tulajdonképpen időpocsékolásnak minősülnek munkavégzés szempontjából.

Kérdéses, hogy pszichológusok bevonásával, akik többek között a munkahelyeket is elemeznék és beszélgetnének a foglalkoztatottakkal az esetleges nehézségekről, lehetne-e növelni a közigazgatásban dolgozók hatékonyságát s ezzel együtt annak a szolgáltatásnak a minőségét is, amelyet a polgároknak nyújtanak. Ezt fogja megvizsgálni a munkaügyi minisztérium: a tárca a jövő évtől kezdődően szakértői csapatába pszichológusokat is bevon, annak érdekében, hogy a dolgozók örömmel végezzék munkájukat és így jobb eredményeket érjenek el, jelentette be Zoran Đorđević miniszter.

Goran Tomin pszichológus szerint hozzájárulhat a minisztériumi és más, közigazgatási dolgozók hatékonyságának növeléséhez az, ha pszichológusokat is bevon a munkába az államigazgatás. A szakmai szelekció mellett (amelynek keretében pszichológusok válogatnák ki, ki a legmegfelelőbb egy meghatározott munkára) a pszichológusok a munkahelyek szisztematizációján is dolgoznának, hogy minden egyes dolgozó jóval hatékonyabb munkát végezzen.

Arra a kérdésre, hogy hogyan segíthetik a pszichológusok, hogy a foglalkoztatottak elégedettek legyenek munkahelyükkel, illetve, hogy a dolgozók elégedettsége milyen hatással lehet hatékonyságukra, Tomin a 021-es portálnak azt válaszolta: a legfontosabb, hogy a pszichológusok is rendelkezzenek a humánmenedzsment igényeinek megfelelő képzéssel. „Nagymértékben hat a hatékonyságra az, hogy a dolgozó hogyan érzi magát a munkahelyén és az is, hogy milyen a kollégáival való együttműködése“- állítja a szakember. „Szeretném, ha a dolgozók örömmel tevékenykednének és hogy elégedetten menjenek haza, hogy alig várják a másnapot, amikor ismét munkába mehetnek. Az én dolgom, hogy a foglalkoztatottak számára biztosítsam a boldogságérzetet a munkahelyen; azt az érzést, hogy polgáraink jóléte érdekében dolgoznak, s hogy tudatosítsam bennük: ha ezt teszik, tudniuk kell, hogy jó dolgot tettek“ – mondta a miniszter, aki azt is tudatta: a szerb kormány a jövő év elejétől minden minisztériumban bevezetné a kompetenciamérést.