A kuvaiti hatóságok egy tegnap kezdődött irodalmi fesztiválon mintegy ezer könyvet tiltottak be – jelentette a Beta hírügynökség. Saad al-Anzi, a Kuvaiti Nemzetközi Irodalmi Fesztivál igazgatója szerint 948 címet tiltottak be, amelyek közt ott van Dosztojevszkij 1840-ben írt A Karamazov testvérek című regénye is, amely a 19. század Oroszországát mutatja be és kérdéseket vett fel az erkölcs, a szabad akarat és Isten létezése kapcsán.
A kuvaiti Tájékoztatási Minisztérium az elmúlt öt évben több mint négyezer könyvet tiltott be, amelyek között ott van Victor Hugo A Notre Dame-i toronyőr és Gabriel Garcia Marquez Száz év magány című alkotása is.
A médiumokról és a könyvkiadásról szóló törvény értelmében az országban az iszlámot és az igazságszolgáltatást, a nemzetbiztonságot fenyegető és rendbontásra buzdító műveket tiltották be. Az idén szeptemberében Kuvaitban kétszer is tüntetést szerveztek a mind nagyobb cenzúra ellen. Az ország egyébként a múlt század hetvenes éveitől egészen a kilencvenes évekig könyvkiadási központ volt, de itt jelenik meg az Al-Arabi, az arab államok legolvasottabb folyóirata is. Az utóbbi években viszont a kuvaiti parlament alsóházában a konzervatív erők és a térségben élő különböző törzsek képviselői kerültek túlsúlyba.