Walt Disney olyan kitűnő érzékkel rajzolta meg Mickey egeret, hogy az úgy állta ki az idők próbáját, hogy még csak csorba sem esett a hírnevén. Több generációt töretlenül szolgált a rajzfilmfigura és bizonyára még több generáció fogja gyermekeinek valamilyen formában bemutatni az egerek királyát.

A kisegér 1928. november 18-án lépett a nagyközönség elé. A fekete-fehér film címe Steamboat Willie volt.

Walt Disney Chicagóban született és nem volt könnyű gyerekkora: már hétévesen dolgozott, újságkihordó volt. Tehetsége is nagyon korán megmutatkozott, még fizettek is rajzaiért az ismerősök. Az első világháborúban idősebbnek hazudta magát, hogy a frontra kerülhessen. A Vöröskeresztnél dolgozott Franciaországban. Aztán reklámstúdióban volt segéd, majd megismerkedett Ub Iwerks filmessel. A Kansas City filmvállalatnál már együtt dolgoztak és reklámfilmeket készítettek. Együtt hozták létre Mickey-t. A figurákat papírból vágták ki, amiket mozgatás közben minden mozdulatnál lefényképeztek és ezeket összefűzték. Saját stúdióját is hamar létrehozta a testvérével, Roy Oliverrel és olyan gyorsan sikerük lett, amilyen csak az amerikai álomban szokás. Ebből a vállalkozásból lett a mai Disney óriásbirodalom.

Mickey egeret állítólag egy saját, gyerekkori háziállatáról mintázta, más történet szerint meg a stúdióban „lakott “ egy szelíd egérke, ami az ötletet adta. Az biztos, hogy először a Mortimer nevet adta neki, de felesége meggyőzte, hogy ez a név nem valami barátságos és legyen inkább Mickey.

Walt Disney amúgy saját alkalmazottját vette feleségül, Lillian nála dolgozott, amikor megismerkedtek.

No, de vissza az egérhez. Miután Mickey megjelent a színen, sokat finomodott, a külseje és a modora is. Először még macskakínzó, nem túl vonzó jelenség volt, de lassan elnyerte a mindenki számára elfogadható, barátságos külsőt és személyiséget.

Az 1950-es években megjelent a televízióban a Mickey egér klub, nemsokára pedig felépült Disneyland, amit a világban még néhány Disney témapark követett, hatalmas sikerrel.

születésnapra összegyűjtöttünk néhány – talán kevéssé ismert – érdekességet az ünnepeltről:

Minden amerikai elnök fotózkodott Mickey egérrel, kivéve Lyndon B. Johnsont.

Mickey egér volt az első rajzfilmfigura, aki megszólalt, az volt az első szava, hogy „hot dog”.

Mickey egér fehér kesztyűket visel, ennek az a célja, hogy láthatóak legyenek a kezei, ne olvadjon bele a háttérbe. Azért van csak négy ujja, mert Disney szerint túlzsúfolt lett volna a keze több ujjal, másrészt így könnyebb volt rajzolni.

Mickey volt az első rajzfilmfigura, aki a hírességek sétányán csillagot kapott Hollywoodban. Ez ez 50. születésnapján történt, 1978. november 18-án.

Walt Disney saját maga szólaltatta meg az egerét, csak akkor adta át másnak a feladatot, amikor ő már hangszálproblémákkal küzdött. Disney erős dohányos volt – halálát is ez okozta – de a stúdió ezt mindig gondosan titkolta.

Mickey egér 10 alkalommal volt Oscar jelölt, a díjat egyszer meg is kapta, a Lend a Paw (Add a mancsod) című alkotásért 1942-ben.

Mickey egér feleséget is kapott elég korán, Minnie egérrel a nézők előtt ugyan nem házasodtak össze, de Disney házaspárként határozta meg őket. A figurák hangját az 1980-as évektől Russi Taylor és Wayne Allwine adták (Taylor máig), ők az életben valóban házaspár voltak.

Minnie egér idén kapott csillagot a hírességek sétányán, 40 évvel férje után.

A 90. születésnap alkalmából a Disney kiválasztott néhány divattervezőt, divatházat, akiket arra kért, tervezzenek Mickey egeres kollekciót a nagy eseményre. A Gucci, Marc Jacobs, de a Lacoste, Bershka, a Levi’s is előállt egeres ruhadarabokkal, a Nixon órákkal, a Pandora ékszerekkel, a Samsonite bőröndökkel köszönti az ünnepeltet.

Mickey egérről a jeles évforduló alkalmából az egész világon megemlékeznek, Dubai 18 méteres élőzöld szobrokat állított, az európai nagyvárosok művészeti pályázatokat hirdettek, Dél-Afrika vándorkiállítást rendez. A Disney témaparkok természetesen különleges parádékkal, koncertekkel készülnek a születésnapra Párizstól Kaliforniáig, az éttermeikben pedig Mickey egeres ételekkel várják a vendégeket.

Mickey egér hiába tölti be a kilencvenet, semmit nem öregszik és vidáman menetel tovább a száz felé.