Idén immár 17. alkalommal dobban meg a VMTDK szíve. A nagykorúság felé közelítő Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát jövő hétvégén, november 23. és 25. között Újvidéken szervezi meg a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium és az Újvidéki Egyetem Technológiai Kara, de a keretprogram már november 22-én kezdetét veszi a képzőművészek műhelymunkájával és a Philos műhely-konferenciával.

Az idei tanácskozásra, melynek top-témája a szív, 146 résztvevő jelentkezett Szerbiából, Magyarországról és Romániából. Közülük többen is vállalkoztak arra, hogy saját tudományterületükön megközelítsék a szív problematikáját. Szó lesz szíves nyelvi fordulatokról, a szív metaforáiról, a politikát is befolyásoló szubjektivizmusról, a fiatal korban fellépő szívhalálról, az empátiáról, a bizalmi változóról, a letelepedési vonzalmakról, a szociális szorongásról és még sok izgalmas kérdésről.

A program nemcsak szívet melengető, de szemet gyönyörködtető elemekben is gazdag. A pénteki nap, ahogyan lenni szokott, a művészeteké. A 17. VMTDK külön fénypontja Vass Szabolcsnak, a Kristálygömb Díj 2018-as nyertesének Transzhumán valóság című önálló kiállítása, melynek megnyitójára november 23-án, pénteken 17 órakor kerül sor az Újvidéki Egyetem Rektorátusának előcsarnokában a Stelaris kvartett közreműködésével. A kiállítást Szarka Mándity Krisztina művészettörténész nyitja meg, akihez 19 órakor Lázár Tibor is csatlakozik a Rektorátus üvegpavilonjában, hogy együtt nyissák meg a VMTDK tizenkét fiatal képzőművészének közös tárlatát. Húsz órától pedig a közönség ismét élvezheti a Stelaris kvartett előadását, amit két performansz követ.

A kiállítótérben idén először új munkaformát próbálnak meghonosítani a szervezők, a művészeti kerekasztalt, amely további alkalmat ad az alkotók közötti dialógus elmélyítésére a művek és a zenei aláfestés társaságában.

A tudományos konferenciaprogramok szombaton, november 24-én 9.30-tól indulnak a Technológiai Karon. Az ünnepélyes megnyitót és a köszöntőket Simon Vilmos (Újvidék–Budapest) plenáris előadása, majd a plenáris tudományos diákköri előadások követik.

A tudományos diákköri szekcióülések tíz teremben zajlanak párhuzamosan 13.30-tól estig, majd 18.30-tól mentori értekezletet tartanak. 19.30-kor kezdődik a konferencia kiértékelő ünnepsége, minek keretében kiosztják a szekcióelső díjakat, valamint Csányi Erzsébet, a VMTDK tudományos bizottságának elnöke átadja a Kristálygömb Díjat Vass Szabolcsnak.  A konferencia este TDK-bulival zárul a Zeppelin hajón. Másnap szervezői kerekasztalt tartanak a Tudósklubban. (F. K.)