A tartományi képviselőház képviselői támogatták a Vajdaság díjainak megalapításáról szóló javaslatot, amelyeket november 25-én, Bánát, Bácska és Baranya Szerb Királysághoz való csatolásának napja, május 15-én, a Májusi Közgyűlés napja és december 10-én, az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából ítélnek oda, írja a vajma.info.

Az elfogadott rendelet szerint a jövőben a Vajdaság számára jelentős napokat díjak és elismerések odaítélésével ünneplik meg. A legmagasabb rangú díj a Mihajlo Pupin-díj lesz, amelyet a Vajdaság fejlesztéséhez való tartós hozzájárulásért ítélnek oda.

A kultúra terén elért eredményekért a Fehér Ferencről, az oktatásban felmutatott kiváló eredményért a Đorđe Natoševićről, a tudományos teljesítményért a Milutin Milankovićról, a gazdaság terén nyújtott kimagasló teljesítményért a Lazar Dunđerskiről, a sport terén elért eredményekért a Momčilo Tapavicáról, az emberi és kisebbségi jogok területén a Ljudevit Mičatekről, a nemek közötti egyenjogúság terén végzett kimagasló tevékenységét pedig a Milica Tomićról elnevezett elismerést ítélik majd oda.

A neves emberekkel kapcsolatban, akikről elnevezték a díjakat és elismeréseket, a Demokrata Párt (DS) és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) képviselőcsoportjai tettek megjegyzéseket.

A rendeletet nem támogatták a Szerb Radikális Párt (SRS) képviselői, mert alkotmányellenesnek és törvényellenesnek tartják, s a párt az Alkotmánybírósághoz fordult, valamint a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői, akik nem vettek részt a szavazásban.

A radikálisok szerint Vajdaság Statútuma, amelyre jogalapként hivatkoznak a rendeletben, nem rendelkezik arról, hogy a tartományi képviselőház hatáskörébe tartozik a tartományi jelentőségű dátumok megállapítása, s úgy vélik, november 24-e és 25-e állami ünnep kellene, hogy legyen.

A legnagyobb vitát a Milica Tomićról elnevezett elismerés váltotta ki. Đurad Jakšić, az SRS frakcióvezetője szerint Milica Tomić nem volt feminista, ahogy az indokolásban áll, hanem patriarchális nevelést kapott. Az VSZL képviselői Milica Tomić munkásságát kérdőjelezték meg, megemlítve, hogy „ő csak Svetozar Miletić lánya és Jaša Tomić felesége volt”. Ezzel kapcsolatban Igor Mirović tartományi kormányfő kijelentette, Milica Tomić igenis sokat foglalkozott a nők emancipációjával és tanításával, s megalapította és szerkesztette a Nő (Žena) nevű folyóiratot.