Azok, akiknek a napokban műszaki vizsgára kell vinniük a gépkocsijukat, mivel lejár az autó regisztrációja, alaposan nézzenek szét és kérdezősködjenek a szolgáltatást végző cégeknél, ugyanis igen sok helyen drasztikusan megemelték a műszaki vizsga árát – írja a Sat Plus autós folyóirat. A cikk szerint egyes helyeken öt- és hatezer dinár közötti összeget is elkérnek a műszaki vizsgáért, viszont vannak olyan cégek is, amelyeknél nem változott az ár.

Sokan értetlenül állnak az áremelkedés előtt, s nem értik, mi történt egyik napról a másikra, pedig nagyon könnyen meg lehet fejteni az okot. A drágulás azután következett be, hogy a Szerb Nemzeti Bank november 1-jén bejelentette, sokkal szigorúbban ellenőrzik majd a biztosítótársaságokat, és az általuk kifizetett – törvényellenesen – magas jutalékot, amelyet azok az eladók kaptak, akik a műszaki vizsga során az adott biztosítótársaság biztosítási kötvényeit értékesítették.

Emiatt sok cég, amely az autók műszaki vizsgáját végzi, igen jelentős pénztől esik el, mivel nyílt titok volt, hogy a jutalék sok esetben ötszöröse vagy hatszorosa volt a törvény által előírt öt százaléknak. Ezt eddig úgy oldották meg, hogy különféle marketing szerződéseket kötött a biztosítótársaság és a műszaki vizsgát végző cég, s így mindkét fél jól járt. Hogy megkeressék a hiányt, ami a törvényes öt százalék és a jelenlegi bevétel közötti összeget jelenti, sok cég úgy döntött, hogy megemeli a műszaki vizsga árát.

És hogy ezt miért tehetik meg, mikor a közlekedésbiztonságról szóló törvényben az szerepel, hogy a szerb kormány határozza meg a műszaki vizsga legalacsonyabb és legmagasabb árát? Azért, mert hiába adta át a Szerbiai Belügyminisztérium illetékes osztálya még nyáron, hogy a műszaki vizsga ára 2000 és 4000 dinár között kell, hogy legyen, a folyamat nem ért véget, az ajánlást ugyanis még mindig nem fogadták el.

Ezt a kiskaput azonnal kihasználták a gépjárművek műszaki vizsgáját végző cégek, amelyek így kényük és kedvük szerint állapíthatják meg az árat, s ha az autó tulajdonosa nem érdeklődik az árról, akkor könnyen megtörténhet, hogy öt-hat ezressel lesz könnyebb a pénztárcája. Amíg az illetékesek nem találnak egy kis időt arra, hogy elszórakozzanak a műszaki vizsga árával, addig, ahogy sok esetben, a polgárok hátán csattan az ostor…