Szerbia gazdasági erősödéséről, valamint több a vajdasági magyarságot érintő kérdésről beszélt Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című reggeli műsorában.

Nő a GDP, több a foglalkoztatott, stabil az infláció. Mindennek azonban ára volt. A szerb kormánynak évekkel ezelőtt népszerűtlen intézkedéseket kellett hoznia, hogy az ország költségvetését rendbe tegye – mondta Pásztor István a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című reggeli műsorában. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke beszélt a nyugdíjak és a közbérek emeléséről is.

Négy-öt évvel ezelőtt Szerbia a csőd szélén állt. Szükségesek voltak a komoly megszorítások: a létszámstop, a közbérek és a nyugdíjak csökkentése – mondta Pásztor István. Ezek nem voltak populáris lépések, mégis ezek jelentették az egyedüli módját annak, hogy az ország teljes lecsúszását megakadályozzák – tette hozzá a VMSZ elnöke. Nem volt dilemma, hogy kiállnak-e az intézkedések mellett. Az ellenzék viszont rossz hangulatot keltett – mondta Pásztor.

„Ezeknek a különböző véleményeknek megfogalmazásában az tükröződik, hogy a köztársasági elnököt, Vučićot jobban utálják, mint amennyire a realitásokat elfogadják. Azt hiszem, hogy talán ezeket a számokat és egyáltalán ezeket a folyamatokat ki kellene venni a napi politikai csatározásokból, mert talán nemzeti érdek és mindenki érdeke, hogy az ország előre haladjon.”

A VMSZ elnöke szerint az újonnan megalakuló Magyar Nemzeti Tanácsban folytatni kell a már elkezdett munkát, de bizonyos feladatokra jobban oda kell figyelni. Az óvodafejlesztés mellett a bölcsődefejlesztés is fontos.

„Rengeteg olyan óvodaépület van, ahol valamikor működtek bölcsődék, és most olyan állapotban vannak a létesítmények, hogy függetlenül attól, hogy igény lenne rá, nem tud működni. A fiatalok itt tartása szempontjából egyrészt a fizetés nagyon fontos, a pénztárca vastagsága nagyon fontos. Legalább annyira fontos az, hogy a gyerekeket biztos helyen tudják, hogy valaki foglalkozzon velük akkor, amikor ők dolgoznak. Úgyhogy ilyen szempontból ezt én stratégiailag fontosnak tartom.”

Pásztor István elmondta, az oktatás terén is szembesülnünk kell a gyermeklétszám csökkenésének problémájával. Szükség lenne az általános iskolai rendszer racionalizálására, ami nem csak a vajdasági magyarságot, hanem az egész országot érinti. Ki kell alakítani egy elképzelést, hogy milyen rendszer felelne meg leginkább a magyarság számára, amiről azután egyeztetni lehetne. Emellett további beruházások kellenének a középiskolai központokban, és odafigyelni arra, hogy emelkedjen az oktatás szintje – fejtette ki a VMSZ elnöke.