A rendőrség sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a 28 éves Ian David Longként azonosították a kaliforniai tömeggyilkosság elkövetőjét. Long 2008 és 2013 között tengerészgyalogos volt, aki egy .45-ös kaliberű, de kibővített tárú Glockkal lövöldözött, írja összefoglalójában az Index.hu.

Geoff Dean, a Ventura megyei seriff elmondta, hogy a férfit korábban kisebb ügyek miatt már ismerték a rendőrök. Áprilisban jártak nála, és úgy ítélték meg, hogy kicsit irracionálisan viselkedik. Ezért vizsgálatot javasoltak, de azon nem ítélték meg veszélyesnek.

A sérültek közül 21-et már kiengedtek a kórházból. Összesen hat szolgálaton kívüli rendőr, és más hatósági személy is volt a bárban.

A CNN szerint a támadó egy online fórumban azt írta magáról, hogy szolgált Afganisztánban, és oktatóként dolgozott Okinawán is. Egy barátja szerint később Kaliforniába költözött, ahol sportorvosi diplomát akart szerezni.

Nem mondott semmit, csak tüzet nyitott

A szemtanúk szerint egy fekete ruhás, huszonéves férfi sétált be, nem mondott semmit, majd egy félautomata fegyverrel tüzet nyitott, legalább harminc lövést adott le, a biztonsági embert és a pult mögött álló pénztárost is lelőtte. Vannak olyan szemtanúk, akik szerint a támadó egy füstgránátot is bevetett.

A helyi ABC 7-nek egy szemtanú azt mondta, hogy a vendégek többfelé menekültek, sokan az ablakokat törték ki székekkel, hogy kijussanak, mások a konyhán keresztül próbálták elhagyni az épületet.  A lövöldözéskor több százan tartózkodtak a helyen, ami egyetemistáknak tartott egy bulit. Ők amúgy is rendszeresen látogatják a helyet, mert a helyi California Lutheran University közelében van.

A helyi seriff azt mondta, szörnyű látvány fogadta őket a bárban, mindent beborított az áldozatok és a sérültek vére.

A seriffhelyettes, aki a kórházba szállítás után halt meg, huszonkilenc éve szolgált, azt tervezte, hogy jövőre nyugdíjba megy.

A Los Angeles közelében fekvő város polgármestere azt mondta, a statisztikák alapján Thousand Oaks az ország egyik legbiztonságosabb helye, de ilyen lövöldözések sajnos bárhol megtörténhetnek.

Nyitókép: MTI/AP