A szerbiai építkezéséken egyre kevesebb a hazai munkaerő. Egyre kevesebb az építőmunkás, egyre idősebbek, egyre többen távoznak külföldre, mert a többszörösét keresik meg az itteni bérüknek, írja a 021.rs.

A Novosti értesülései szerint a belgrádi építkezéseken egyre több az albán, macedón és török munkás.

A beruházók legálisan hozhatnak külföldről munkásokat és azokat szerződéssel alkalmazhatják, azonban pontos statisztikai adatok az ilyen esetekről még nincsenek. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat csak a nemzetiség alapján vezet statisztikát, hogy milyen munkát végeznek, arról nincsenek adataik. Ahogyan azt sem tudni, hogy hány külföldi dolgozik feketén az országban, írja a Novosti.

Saša Torlaković, az építőipar Önálló Szakszervezetének ágazati elnöke elmondta, csak Belgrádban 2000-ig 100.000 építőmunkás dolgozott, míg minden városnak volt saját építővállalata. Ma már nem ez a helyzet, ugyanis a magánosítás során szétlopott vállalatok miatt széthullott az építőipar, a fiataloknak pedig egyszerűen nem volt érdekük és nem is érdekelte őket, hogy ilyen szakmát tanuljanak.

Hiszen nagyon alacsony bér vár rájuk, egy olyan munkáért, ahol az életüket kockáztatják.

A szakszervezet elnöke továbbra is azt gondolja, hogy az építkezéseken a legtöbb alkalmazott feketén dolgozik.

Goran Rodić, az építési kamara illetékese is megerősítette, hogy a szerbiai építkezéseken sok a környező országokból érkező vendégmunkás, mert ott még alacsonyabbak a bérek, mint nálunk. A feketén dolgozók között még menekültek is vannak, afgánok, palesztinok, akik beugranak, ha éppen szükséges.

Rodić szerint a mostani helyzet csak romlani fog, mert az építőipart megtizedelték, nincs jól képzett munkaerő, nincsenek kőművesek, szobafestők, ácsok, akik el tudnák végezni a szükséges munkákat.

— Aki csak él és mozog elment külföldre, mi pedig itt maradunk és nem lesz, aki karbantartsa az utainkat, hídjainkat, fogalmazott.

Az Eurostat felmérése szerint egyébként Szerbia az elmúlt tíz év legnagyobb fejlődését éli az építőipar területén. Az év első három hónapjában 26,4 százalékkal nőtt az építkezések száma, ennek ellenére a mesteremberek menekülnek az országból.

Munka van, de munkaerő nincs, mert a Skandináv országokban  2.000 – 2.500 eurót is megkeresnek havonta, nyilatkozta a Blicnek az egyik belgrádi építővállalat tulajdonosa.

Fotó: Pixabay