Országszerte 926 szavazóhelyen választanak ma a Szerbiában élő kisebbségi közösségek nemzeti tanácsot több mint 130 városban. A 18 kisebbség összesen 58 listát állított. Szabadkán a helyzet azért is érdekes, mert a 18 kisebbségből 17 szavazhat ma, vagyis minden negyedik polgár élhet szavazati jogával, amennyiben feliratkozott a külön választói névjegyzékre.

Szabadkán összesen 35 580 szavazásra jogosult személy van, ebből 27 610-en a magyar, 6472-en a bunyevác kisebbség tagjai, őket követik a romák, németek, görögök és a többiek.

Sveller Árpád, a szabadkai választási bizottság tagja a Vajdasági Televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy szabálytalanságokról nem érkezett bejelentés, ugyanakkor voltak kellemetlenségek: több olyan személy is elment szavazni, aki előzőleg nem iratkozott fel a külön kisebbségi választói névjegyzékre, ők ma nem voksolhattak. Sveller nekik azt tanácsolta, hogy már holnap menjenek el és iratkozzanak fel a külön névjegyzékre.

Nem hivatalos adatok szerint Szabadkán a részvételi arány a délutáni órákig nem haladta meg a harminc százalékot, ami meglepően alacsony eredménynek számít. A szavazóhelyek még mintegy harmincöt percig tartanak nyitva.