Alacsony részvétel mellett zajlott le Szerbiában a nemzeti tanácsi választás, közölte a 21 órai külön műsorában a Vajdasági Televízió.

926 szavazóhelyen adhatta le voksát a 467.545 szavazásra jogosult polgár. Ebből mintegy 130.000-en a Magyar Nemzeti Tanács tagjait választhatták meg. A legtöbben Törökkanizsa községben mentek el szavazni, ahol 17 óráig 975 szavazó járult az urnák elé, azaz a választópolgárok 51,6 százaléka. A többi vajdasági településen átlagosan 30 százalékos volt a részvételi arány.

Harmadik alkalommal tartanak közvetlen nemzeti tanácsi választást Szerbiában. Az első, 2010-es választáson a magyar választópolgárok közül 76.900-an járultak az urnák elé, azaz a szavazók 55 százaléka. 2014-ben 55 ezer magyar voksolt, azaz a regisztrált választók 40 százaléka voksolt.

Az eredmények már ma este várhatók, de a végleges eredményeket legkésőbb 96 órán belül teszik közzé, majd az ezt követő 20 napban meg is kell alakítani a nemzeti tanácsokat.

Pásztor István, a VMSZ, és a tartományi képviselőház elnöke a Pannon RTV-nek nyilatkozva azt mondta: bízik a Magyar Összefogás további sikerében.

Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője a Vajdasági Televíziónak azt mondta, hogy azoknak, akik elmentek szavazni, fontos volt, hogy a nemzeti tanács a következő négy évben eredményesen működjön. A Magyar Összefogásnak pedig az volt a célja, hogy egy olyan folyamatosság alakuljon ki, hogy továbbra is a közösség érdekeit tudja képviselni.

„Az ember mindig bizakodó, főleg, amikor úgy érzi, hogy amit lehetett, azt megtette, és hát a mai nap nem rólunk szólt, hanem elsősorban a választókról” – tette hozzá Hajnal Jenő.

Zsoldos Ferenc a Magyar Mozgalom listavezetője nem sokkal este nyolc óra után azt nyilatkozta a Vajdasági Televíziónak, hogy még nem lehet tudni a pontos részvételi arányokat, de a feltételezések szerint ez a szám 30-35 százalék körüli lehet.

„A szavazóhelyeken különösebb problémák nem voltak, egyedül Adorján volt a kivétel, ahol választási bizottságnak bejelentést is tettünk ennek kapcsán” – mondta Zsoldos és hozzátette: rengeteg panasz érkezett arra, hogy a választópolgárok napközben akár többször is kaptak SMS üzeneteket, bizonyos településeken pedig még aktivisták megkeresték őket, ami a Magyar Mozgalom listavezetője szerint nem teljesen megengedett módszer.