A horvát nemzeti közösség már új nemzeti tanácsot kapott, közölte az RTV.

A horvát nemzeti közösség elektori közgyűlését ma tartották Belgrádban. A jelenlévő 77 elektor a Horvátok Együtt listát támogatta, amelynek listavezetője Jasna Vojnić. A macedón nemzeti közösség szavazása alkalmával 17 elektor elhagyta a termet, mert – mint fogalmaztak – a politika túlságosan befolyásolja a kisebbségi önkormányzatok munkáját. Egyébként a horvát és a macedón nemzeti közösségek elsőként fejezték be a szavazást a nemzeti tanácsi választásokon, hiszen ezek a nemzeti közösségek elektorok útján adhatták le voksaikat Belgrádban.

Fenyegetés és zsarolás a macedónok nemzeti tanácsának elektori közgyűlésén

A Macedónia a szívünkben (Makedonija u srcu) lista tizenhét elektora elhagyta a választási közgyűlést, mert mint mondták a politika megengedhetetlen m

A mai szavazáson 22 nemzeti közösség tagjai vehetnek részt, ebből 18 közvetlenül, 4 pedig (a horvátok, a macedónok, a montenegróiak és az oroszok) elektorok útján. Ennek a négy kisebbségnek összesen több mint 44 ezer hivatalosan bejegyzett szavazója van.

Ivan Bošnjak, az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium államtitkára elmondta: a nemzeti közösségek nemzeti tanácsi választásain elsőként a horvátok fejezték be a voksolást, másodikként pedig a macedón nemzeti közösség.

A magyar mellett közvetlen szavazással választanak ma az albán, az askáli, a bosnyák, a bolgár, a bunyevác, a vlach, a görög, az egyiptomi, a német, a lengyel, a roma, a román, a ruszin, a szlovák, a szlovén, az ukrán és a cseh nemzeti közösség tagjai is.